John McCaini maailm

USA vabariiklaste presidendikandidaat John McCain pidas paari päeva eest Los Angelesis oma kampaania senini tähtsaima välispoliitilise kõne. Selles ütleb McCain paljugi, millele mina oma maailmavaate seisukohalt alla kirjutaks.

Ta ütleb, et maailm pole kaugeltki sama, mis oli pärast II maailmasõda. Siis pidi USA võtma liidrirolli sõjas muserdatud Euroopa demokraatia toetamiseks. Nüüd on Euroopa Liit väga tugev iseseisev jõud koos Brasiilia, India, Türgi, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Jaapani, Austraalia, Iisraeli ja Lõuna-Koreaga, kes kõik on USA liitlased. Samas aga koguvad jõudu Hiina ja Venemaa, kes sugugi ei kipu jagama demokraatlikke ning vaba maailma väärtusi.

Nii ütleb McCain uuesti, et USA peab senisest rohkem tegema koostööd liitlastega. Ta räägib jälle Demokraatliku Liiga loomise vajalikkusest, millele on ta ka varem rõhunud. Kriitikud kardavad sellega ÜRO õõnestamist. Minu arvates on McCaini ideel jumet ning sellele võiks ka Euroopas suuremat toetust leida.

McCaini meelest saab USA järgmise presidendi suurimaks väljakutseks suhted Hiinaga. Viimase kasvav majanduslik võimsus avab Pekingile suuremad rahvusvahelised mõjuhoovad, kuid ilmselt iseloomustab USA-Hiina tulevasi suhteid ikka vaid ajutiselt kattuvad huvid, mitte aga väärtuste jagamine.

Vabariiklaste liider presidendikampaanias saab suurepäraselt aru transatlantiliste suhete sisust ning väljakutsetest. Ta räägib Euroopa Liidust kui tugevast partnerist ning ühistest muredest: energiajulgeolekust, üleatlantilisest ühisturust, Venemaa revanšismi ohust ning globaalsete teemade nagu kliimamuutused, demokraatia toetamine ja humanitaarabi institutsionaliseerimisest.

McCain on järjekindel: tänasel Venemaal pole kohta G8s. Riik, mis tegeleb küberrünnakute ning tuumaväljapressimisega, ei saa olla kõrgesti arenenud demokraatlike tööstusriikide klubis. Venemaa asemele peaksid tulema India ja Brasiilia.

Loomulikult ei jäta McCain rääkimata islami terrorismist ning Iraagi sõjast. Sõjaväe väljatõmbamine Iraagist oleks ukse avamine katastroofile ning seda ei kavatse Vietnami sõja veteran kindlasti mitte lubada.

Usutavasti õnnestub siinkirjutajal juba tuleval nädalal väliskomisjoni USA visiidi ajal veelgi paremini selgusele jõuda, millised ideed ning suundumused iseloomustavad Ühendriikide tänast - valimiseelset aega. Aga McCaini kõne on hea vaheldus demokraatide juba väsitavalt kaklevaks muutuvale kampaaniale.

Kommentaarid

kronja ütles …
tõsiselt mõnus on kuulata demokraate, kes valelikele ettekäänetele toetudes okkupeerivad möödaminnes mõne riigi, piiravad oma kodanike õigusi viidates kasvavale terrorismiohule ja siis suure suuga räägivad, kuivõrd "demokraatlikud" nad on. paraku on tegemist demokraatia sõna taha peituva uue ajastu totalitarismiga, ei millegi muuga.

ei väida, et venemaal või hiinas (või indias, keda kutsutaks g8'sse? ! ja kus on kastid siiamaani elunorm) on rohkem demokraatiat, kuid vähemalt keegi seal ei nimetagi end "maailma demokraatlikuimaks demokraatiaks, millel on õigus muu maailma jõuliseks demokratiseerimiseks"..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA