Võimaluste luhtumise hetk

Olukorra kiire pingestumine Gaza sektori ümber ning kümnete inimeste hukkumine on viinud Annapolise protsessi läbikukkumise veerele.

Tegelikult pole midagi imestada. Iisraeli riiki eitava Hamasi kontrollitav Gaza sektor on kõike muud, kui stabiilsuse allikas. Ainuüksi eile lasti Gazast Iisraeli suunas 50 isevalmistatud (Qassam) raketti. Mingist soovist rahukõnelusi pidada ei saa olla juttugi. Isegi kui 64 protsenti Iisraeli elanikest seda soovib.

Olukorra teravdamise taga võib ennekõike näha nii Iraani kui Süüria huve, kellele oleks tõeliseks löögiks mingigi edasiminek Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamisel. Mida suurem segadus USA valimiste eel, seda lootusetumaks võimalused rahuprotsessi õnnestumiseks ka muutuvad.

Hamas on suurepärane tööriist pingete kruttimisel. Palestiina Omavalitsus, kelle liidrid istuvad Ramallahs, ei ole suuteline midagi mõjutama. Seega pole välistatud, et olukord võib veelgi pingestuda. Välistatud pole ka Iisraeli täieulatuslik rünnak Gaza ja Hamasi vastu.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ma mõistan, et poliitiliselt korrektne on asju just nii näha aga see ei aita kaasa olukorra mõistmisele ja selle läbi probleemi lahendamisele.
"
Olukorra teravdamise taga võib ennekõike näha nii Iraani kui Süüria huve, kellele oleks tõeliseks löögiks mingigi edasiminek Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamisel.
"
Sama hästi võiks öelda, et olukorra teravdamise taga on USA huvid. Üks toetab oma liitlasi ja teine jälle enda omi. Mis siin imelikku?
Suurimaks takistuseks IMHO on poolte soov mitte kokku LEPPIDA, vaid oma huve täielikult realiseerida vastaspoole huvide arvelt. See pole viljakas plaan, see ei saagi töötada. Olgem ausad - kes uskus, et Bush, kes on pea alati ebaõnnestunud, omaks siin mingit edu!
Ka Gaza praegune olukord on osalt ameeriklaste tekitatud. Bushi idee oli valimiste läbiviimine, mis andsid võidu Hamasile. siis oleks veel võinud olukorda päästa, oleks tulemusega lepitud. Aga nende "salajane sõda" Hamasi vastu (küll Fatah' kätega) viis Gaza langemise Hamasi täieliku võimu alla.
See on vaid üks episood pikas ebaõnnestumiste reas, kus USA püüab mingi kulissidetaguse susimisega maailma endale sobivamaks muuta. Tavaliselt on tulemus hullem, kui asjade omasoodu arenedes. KAS NEED TÜÜBID EI ÕPI KUNAGI!?
Kõrvalt vaadates tundub see juba täiesti ajuvaba
Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA