Obama surub Clintonit nurka

Äsja teatatud otsus, et demokraatide eelvalimisi Floridas ei korrata, on kindlasti mesi Barack Obama toetajatele. Ei tahaks küll sündmustest ette rutata, kuid Florida juhtum võib saada demokraatide ralli otsustavaks hetkeks. New Yorgi pensionäride ja teiste toel selles häälterikkas päikeseosariigis (210 delegaati) selget edu oma Hillary Clinton kaotas sellega hea võimaluse seisu Obamaga tasandada või koguni juhtima minna.

Demokraatide väsitavalt ülitasavägises heitluses on Obamal praegu 26 osariigi võidu juures 1618 delegaati, Clintonil aga 16 võidu juures 1479 delegaati. Vahe seega tühised 139 häält. Võiduks on vajalik koguda 2025 delegaati.

Tõsi, samuti häälterikkas Michiganis (156 delegaati), kus Clintonil peaks olema veenev edumaa, läheb ümberhääletamiseks ning delegaadid saadetakse parteikongressile. Sellest üksi jääb Clintonil siiski väheseks järeletõmbamiseks.

Järgmised ja võib olla ühed otsustavamad eelvalimised peetakse alles 22. aprillil Pennsylvanias, kus tuleb jagamisele 188 delegaati. Iseenesest ei lõpe ralli ka seal veel mitte, kuid see võib anda väga olulise tõuke viimaseks maikuiseks lõpuspurdiks ühele või teisele.

Demokraatide kakluse taustal naudib vabariiklaste presidendikandidaat John McCain juba hoopis teistsugust kampaaniat. Zogby Internationali korraldatud avaliku arvamuse küsitluse kohaselt on McCain teinud viimastel päevadel üllatushüppe ning juhib potentsiaalselt nii Obama kui Clintoni vastu. Suhtega siis vastavalt 44 ja 39 ning 45 ja 39.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?