"Surmakaupmehe" tabamine

Enam kui kümme tundi lendu oodata pole kuigi veetlev. Eriti kui seljataga läbi öö lendamine Kopenhaagenist Bangkokki. Jah, just siin Bangkokis on Riigikogu delegatsiooni teekond hetkel pooleli. Edasilend Sydneysse neelab aga veel ühe öö...

Kuid mitte lendamisest ei tahtnud seekord kirjutada. Tegelikult juhtus eile siin Bangkokis üks tähelepanuväärne sündmus. Pärast pikka politseioperatsiooni õnnestus tabada maailma üks tuntumaid illegaalseid relvakaupmehi Viktor But (pildil). Vene päritolu 41aastast Buti teatakse kui "surmakaupmeest", kes olevat inspireerinud ka filmi "Lord of War" tegijaid.

Aga haaret on mehel olnud küll. Väidetavalt on endise KGB majori "mustad tehingud" Ukrainas, Moldovas ja Bulgaarias toodetud relvadega ulatunud Libeeriast Afganistanini, Kolumbiast Iraagi ja Balkaniteni. Saatuslikuks sai Butile uue relvasaadetise ettevalmistamine Kolumbia mässulistele, mille provotseerisid USA eriteenistuste (DEA) agendid.

Iseloomulik on muide see, et Venemaa on teatanud pretensioonide puudumisest oma kaasmaalase suhtes. Kas sellest võib välja lugeda ka seda, et Buti tegevus oli teada või isegi toetatud endiste KGB ohvitseride poolt Moskvas?

Kas ja millisel moel mõjutab Buti vahistamine rahvusvahelist musta relvaturgu, on ilmselt keeruline öelda. Ajalugu on paraku näidanud, et loodus ei salli tühja kohta. Eriti veel nii tulusas äris, kui seda taparelvade tarnimine. Aga eks parajat segadust kurjamite seas Buti arreteerimine tekitab küll.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
ei tekita see mingit segadust, ärikad hoopis rõõmustavad, et konkurendist lahti said.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA