Eesti 90 - kas ainult ballikleitide sära?

Eesti Vabariigi sünnipäevast on tänaseks möödas nädal. Eestis on see suuresti möödunud presidendi balli kleitide analüüsiga. Sisulist juttu nii presidendi kõne kui Eesti ees seisvate uute väljakutsete kohta kuuleb vähe.

Peaaegu üldse pole aga meie ajakirjanduses näha ega kuulda olnud seda, mida väike Eesti oma sünnipäeval maailmale on pakkunud või mida maailm meist täna teab. Sisestasin huvipärast Google'i uudisotsingusse "Estonia 90" ja mis te arvate, mida selle alt leida võis - peaaegu tühjuse.

Kui välja arvata meie Londoni suursaadiku Margus Laidre (pildil) artikkel The Guardianis ("A small country think big"), siis vähemalt selles globaalses uudisotsingus valitseb haudvaikus. Aga suursaadik Laidre arvamuslugu on tõeliselt hea ning väga õpetlik on lugeda ka selle vasakpoolse väljaande kommentaare loole.

Minu arvates on meie kogenud diplomaadi ja ajaloolase Laidre artiklis eriti leidlik viide Britannica entsüklopeedia eestlaste kirjeldusele 1913. aastast: "As a race, they exhibit manifest evidences of their Ural-Altaic or Mongolic descent in their short stature, absence of beard, oblique eyes, broad face, low forehead and small mouth. In addition to that they are an undersized, ill thriven people with long arms and thin, short legs." Või siis jällegi väike tsitaat 1941. aasta detsembrist ühelt briti diplomaadilt: "I do not feel that the independence of the Baltic states is a European necessity". Või ka vihje sellele, et "the European history of the 1930s has taught us that evil must be fought where it emerges, before it grows too strong."

Kindlasti peeti meie saatkondades üle maailma meeldejäävaid vastuvõtte. Kuid kindlasti vääriks tähelepanu osutada ka sellele, kuidas meie lugu ka kirjasõnas või pildis välja paistab. Veel pole hilja ka sellel teemal tegevust jätkata, sest aasta pakub palju põnevaid ja tähtsaid daatumeid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA