Kas täna või mitte kunagi?

Ei tea, kas kohe nii dramaatiliseks kisub, kuid ega Hillary Clintonil pole täna enam kuhugi taanduda. Demokraatide vägikaikavedu Clintoni ja Obama vahel on jõudnud seisu, kus viimase võidu korral Texases ja Ohios muutuks Valgesse Majja tagasipöördumine endisele esileedile vaid suureks unistuseks.

Tänaste eelvalimiste viimased küsitlused ei näidanud kummalegi selget edumaad. See tähendab, et ka delegaatide jaotus on tasavägine ning jätab ka pärast tänast kõik otsad lahti. Samas on aga võit või kaotus iseenesest väga olulised. On ju Obama suutnud edukas olla viimases 11 eelvalimisvoorus. Clintonile tähendaksid isegi napid kaotused Texases ja Ohios tõelist katastroofi.

Delegaatide osas juhib Obama Clintoni ees 109ga, kusjuures supredelegaate on Clintonil endiselt rohkem. Samas on võiduks vajalikud 2025 delegaati mõlemale kättesaamatus kauguses. Mispärast võib eeldada, et kahe kange heitlus ei lõpe veel tänasega.

Vabariiklaste liider John McCain saab aga tänasest juba kõigi õigustega peakandidaadiks, sest puuduolevad delegaadid (täna hommikuks oli tal neid puudu vaid 144) saab vanameister täna suure tõenäosusega kätte. Samas peaks McCain tõsiselt mõtlema sellele, et üleriigilistes küsitlustes edestavad nii Clinton, kuid eriti Obama vabariiklaste valikut päris selgelt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
hea artikkel bbc'st

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/7278629.stm
Anonüümne ütles …
mind kummitab tükk aega juba üks küsimus: kui toimuvad erakondade eelvalimised, siis kes nendel valimistel hääletada saavad? kas kõik inimesed või ainult vastava erakonna liikmed?
Marko Mihkelson ütles …
Eelvalimistel saavad hääletada üldjuhul ikkagi vaid ühe või teise partei liikmed. Kuid on ka kohti, nagu näiteks New Hampshire, kus ühe või teise valikus saavad osaleda ka nn sõltumatud valijad. Aga üldiselt on süsteem osariigiti erinev ja kohati ka ikka päris segane.
Anonüümne ütles …
mul oli tegelikult sama küsimus 16.04 anonüümsega. kas need nn sõltumatud valijad on päris inimesed tänavalt? kui jah, siis kas oma kandidaadi lõpliku valimisedu saavutamiseks ei peaks opositsioon kokku leppima ja minema massiliselt vastaserakonna nõrgima kandidaadi poolt hääletama?

peale nende ridade kirjapanekut saan ise ka aru, et mõte kõlab rehepaplikult, aga grand prix on ju vägev ning poliitikas pole ju ennegi vahendeid valimata jäetud...

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?