Veel on puudu vaid euro

Eesti täielik liitumine Schengeni viisaruumiga sai möned tunnid tagasi tegelikkuseks. Nii on meie tee Euroopa Liidus saanud järjekordse vabaduse, aga ka julgeolekugarantii vörra rikkamaks. Viisavabaduse pinnalt vöib Schengeni ruumiga liitumine tunduda tyhiasjana, kuid tegelikult on see väga oluline löimesamm.

Schengeni viisaruum tähendab tavakodanikule eeskätt passivaba liikumist Euroopa Liidus. Kuid teisalt on sellel ka nähtamatu taust. Kogu seda vaba liikumist tagav Schengeni infosysteem suurendab kindlasti Eesti sisemist julgeolekut ning samas ka palju integreeritumat koostööd kuritegevuse ohjeldamisel meie partneritega Euroopa Liidus.

Nashistide viisakeelud on ehk ilmekam näide sellest, kui efektiivne ja laiahaardeline on Schengeni systeem. See on väga heaks aluseks Euroopa Liidu solidaarsemale käitumisele, mis kindlasti oma strateegilises tähenduses on liikmesriikide huvides.

Kuid Euroopa Liidu sisemine integratsioon ei saa olla täiuslik, kui teine väga oluline tegur - euro, pole köikjal käibel. Nii peaks ka Eestile Euroopa Liidu kontekstis saama järgmiseks vahe-eesmärgiks liitumine euroga. Yhisraha on Schengeniga vörreldes ehk veelgi olulisem liitja, mis Eesti puhul on kahtlemata käsiteltav nii majandusliku kui ka poliitilise julgeoleku lisatagatisena.

Kommentaarid

Toivo Ellakvere ütles …
UK ja rootsi ei plaani veel niipea EUR kasutusele võtta. EUR ei ole mingi imerohi, mis lahendab kõik probleemid.
kronja ütles …
ja norra pole vist isegi schengeniga liitunud? või on..
Anonüümne ütles …
to Kronja: Norra ei kuulu EL-i...
kronja ütles …
vat kui tublid siis. hea, kui palju naftat on, eksju :)
Anonüümne ütles …
Minu jaoks on euro praktilise elu mugavuse küsimus. Mõttetu on Soome või Lätti minnes see vahetamine ja pankade nuumamine. Euro, euro, euro, euro!
kronja ütles …
vau, meil on veel inimesi, kes euroopas reisides sularaha kasutavad. müts maha sellise järjekindluse ees. raha hoiad ilmselt kah kodus padja all?
Anonüümne ütles …
Vau, meil on veel inimesi, kes igakordse pangatehingu pealt Euroopas naerulsui konverteerimistasu ja kommertskurssi maksta soovivad.
kronja ütles …
mis asi see "konverteerimistasu" on, kui kaardiga maksta? väike hilisõhtune fantaasia veini kõrvale?
Anonüümne ütles …
Kronja, kui te nii tüütuid, mõttetuid ja samas konfliktseid kommentaare kirjutate, võiksite neile oma nime ka juurde kirjutada. Muide, sugugi mitte igas Euroopa poes ja söögikohas ei saa kaardiga maksta. Ja sularaha väljavõtmine maksab juba piisavalt, et ebameeldiv olla.
kronja ütles …
härra tatar, see nime asi.. sõprade jaoks olen kronja, sellest piisab (ja minu "tüütu" ja "mõttetu" stiili tunnevad nad siin kindlasti ära, kui järsku satuvad siia leheküljele). minu nimi aga ei ütle teile mitte midagi.

teema juurde - olen selles osas teiega nõus, et igas poes ei saagi kaardiga maksta. siiski nimetet põhjused euro poolehoiuks - "euroopasse reisima minnes ei pea enam raha vahetama" ja "kaardiga makstes rakendub konverteerimistasu" - on naeruväärsed, mis on ja jääb minu isiklikuks arvamuseks (mida küll jagavad paljud mu sõbrad).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA