Välisministeerium puhkusel?

Kui ei teaks, tunduks, et meie välisministeerium on läinud kollektiivpuhkusele. Kui jälgida ministeeriumi kodulehekülge või ministri äsjaseid avaldusi, siis näib, et meie jaoks pole üldse oluline, mis sünnib meie välispoliitika ühes sihtriigis Gruusias.

Hea erakonnakaaslane Mart Laar viitas oma paari-päeva-taguses Berliini esinemises, et Lääs on jätnud Gruusia abistamise tahaplaanile. Kardan, et vähemalt meie välisministeeriumi väliselt vaikiv käitumine jätab meistki täpselt sama mulje.

Alates 7. novembrist (ehk siis erakorralise olukorra kehtestamisest Tbilisis) on meie välisministeerium väljastanud vaid 1 (ühe) seisukoha: kliimamuutustega kohanemine nõuab riikidelt solidaarsust. Ei ühtegi ametlikku silpi olukorrast Gruusias. Isegi mitte ministri blogis.

Seevastu näiteks Rootsi välisminister Carl Bildt on oma blogis mitmel korral teemale tähelapnu pööranud. Rääkimata siis teistest Gruusia "Uutest Sõpradest", nagu Läti, Leedu, Tšehhi ja teised riigid.

Olen kuulnud isegi arvamusi, et kas me ikka peaks "kuumas olukorras" oma arvamisega sekkuma. Kurb, kas aprillisündmused ja kiire toetus meile on juba meelest läinud? Küsimus pole ju ühe või teise poliitiku toetamises, vaid reformide jätkumise pooldamises.

Kardan, et meie hästi toimiv saatkond Tbilisis ei suuda peita Eestis asuva peamaja välist abitust. Minu arvates on see lihtsalt skandaalne, et Eesti vaikib seal, kus meie välispoliitiline kaal on ehk suurim. Tõstatan selle küsimuse kindlasti Riigikogu väliskomisjoni istungil eeloleval esmaspäeval.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tao rauda, kuni ta kuum on?
Marko Mihkelson, suurem osa teie viimase n2dala postitustest on Gruusia teemalised. Aga kuidas on lood Pakistaniga? Tuumariigis on samuti eriolukord kehtestatud, ajakirjanikke ja kohtunikke vahistatakse jne. Globaalses m6ttes on Pakistani syndmused palju olulisemad, kui Gruusia nagin. Ja ei yhtki kommentaari teie blogis? Kurb kyll, kui meie MPdele ainult l2hiv2lismaa huvi pakub...
Marko Mihkelson ütles …
Hea Anonüümne, väga õige tähelepanek - Pakistanis toimuv on mõistagi globaalsema kaaluga, kui sündmused meie välispoliitika ühes sihtriigis Gruusias. Pakistanist olen siin blogis küll varem kirjutanud. Loodan seda tühimikku täita:)
Anonüümne ütles …
Just nimelt, meie prioriteedid peavad olema paigas. Kõike "head" korraga ei saa, peab tegema valikuid.

Nagu tänases Välismäärajas öeldud, peab Eesti olema tähelepanelik end-NL riikide suhtes. Eriti nende suhtes, kus veel lähi-keskperspektiivis (võibolla) midagi päästa annab - Gruusia, Ukraina, Moldova... Pakistan on end-Briti asumaa ja oma asukoha tõttu Lääne tähelepanu keskmes niigkuinii. Sama ei saa aga alati öelda varem nimetatud riikide kohta (Ukraina oma suuruse tõttu muidugi ületab uudisekünnist).
Anonüümne ütles …
Marko,
igav on lugeda jutukesi stiilis välisministeerium oh ja ah. Proovi veidikenegi üle olla.
Marko Mihkelson ütles …
Hea Anonüümne, ma ei mõista, millest üle olla. Kas abitusest? Lihtsalt käega lüüa? Sorry, kuid siin ei näe küll asjalikku kriitikat. Mida me lõppeks tahame? Ikka seda, et Eesti oleks välispoliitikas proaktiivne riik. Eriti seal, kus meie sõnal ka selge kaal. Tänasel väliskomisjoni istungil on kohal nii Margus Kolga kui Toomas Tirs (kahjuks küll mitte minister), eks siis näe, miks meil see madal profiil võetud.
Unknown ütles …
Lõpuks ometi keegi midagi Eestis hakkab ka tegema. See, et paet eelistab kõrvad ludus istuda on teada.. Aga mida ülejäänud raskekahurivägi siiani teinud on?
Marko Mihkelson ütles …
Tänasel väliskomisjoni istungil oli teema tunni jagu arutlusel. Kohal olid välisministeeriumi diplomaadid Margus Kolga ja Toomas Tirs. Kahjuks küll polnud kutsutud välisministrit. Tunnistati, et avalikust seisukohavõtust on tõepoolest hoidutud. Seepeale sai siiski osutatud, et Eesti ei tohiks hoiduda aktiivsest (sealhulgas avalikust) hoiakust teemade suhtes, mis on meie välispoliitilise päevakorra tipus. Gruusia demokraatlikud reformid on aga just see teema. Täna kuulsin tuttavatelt Tbilisis kinnitust oma seisukohtadele. Vaatamata Harry Lahteina ja tema kolleegide tublile tööle on Eesti tervikuna siiski märkamatu.
Anonüümne ütles …
Jumal tänatud, et Eesti pole välispoliitilises kõlas sisepoliitilise häälega: püüda igas asjas pidevalt kõiketeadvalt sedastada tõde ja armastust...
Seda pole meile vaja.
Diplomaatia ongi muide peen värk!
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele anonüümsele: loe VMi viimast avaldust.
Anonüümne ütles …
Väga praktilise poole pealt pean lisama, et 10.11 olin üsna hädas otsustamisega, kas saata grupp eestlasi Gruusiasse või mitte. Välja oli ju siiski kuulutatud eriolukord, kuid tõesti, VMi koduleheküljelt ei suutnud ma välja lugeda, kas inimesi on sinna ikka mõistlik ja turvaline saata. Meie saatkonna telefon ei vastanud (jah, ma tean, et inimestel on laupäev vaba päev, aga tegu ei olnud ju tavaolukorraga). Väga sõbralik VMi valvesekretär ei osanud muud soovitada, kui et olla ettevaatlik ja jälgida, mida meedia kirjutab. Otsutavaks osutus Gruusia partneri e-kiri, mis soovitas meil mitte tulla, lihtsalt ärevas keskkonnas ja osaliselt liikumispiirangutega linnas polevat võimalik reforme edendavat projekti mõistlikult läbi viia. Me ei läinud. Kindlustuskompanii ütles, et rahvarahutustest, sõjaseisukorrast, streikidest jne tingitud põhjuseid EI LOETA kindlustusjuhtumiteks. Säh sulle reisitõrkekindlustust.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA