Gruusias revolutsiooni ei tule

Kuigi mõned välismaised meediakanalid näivad õhutavat arvamist, et siin Gruusias on kohe-kohe oodata uut rahvarevolutsiooni, siis kohapealsed sündmused ja arvamised räägivad teist keelt. Tänaseks kavandatud ja praegugi kestev opositsiooni meeleavaldus parlamendihoone ees on möödunud rahulikult ning vaevalt võib see ka lähiajal kasvada millekski enamaks.

Just tunnike tagasi hotelli kõrval asuvalt Rustaveli prospektilt tulnuna võin kinnitada, et parlamendihoone ees oli päevasest 30 000 inimesest kohale jäänud veel ehk paar-kolm tuhat. Nad on otsustanud jääda sinna seni, kuni nende nõudmisi on võimud kuulda võtnud. Eeskätt puudutab see parlamendivalimiste tähtaja muutmist (toomist aprillile 2008). Kuulda on ka arvamist, et president Saakašvili ise peaks tagasi astuma. Samas ei näi need nõudmised eriti ühilduvat rahva tegelike soovidega, mistõttu ei pruugi ka meeleavaldusel pikka eluiga olla.

Samal ajal kui opositsioon kesklinnas meelt avaldas, peeti Tbilisi Summiti teist päeva. Hästi korraldatud ning küllaltki põnevate esinemistega konverents päädis täna pärastlõunal Kahheeetias, Sighnaghi linnakeses peetud viimase paneeli ja õhtusöögiga.

Seoses Tbilisi sündmustega jättis president Summiti lõpetamisele tulemata. Küll aga olid kohalolnud valitsuse liikmed veendunud, et meeleavaldus pealinnas ei kasva üle vägivaldseks võimukukutamiskatseks. Kuid sellele vaatamata peaksid võimud opositsiooni meeleolu kasvõi osaliseltki arvestama ning hoiduma karmidest vastumeetmetest.

Eks ööga näe, mis edasi sünnib. Homme, laupäeval, seisab meil aga ees päevane külaskäik Lõuna-Osseetiasse.

Kommentaarid

Klaus ütles …
Ja millel põhineb arvamus, et opositsiooni nõudmised ei ühildu "rahva tegelike soovidega"?
KT ütles …
uuri palun, kas seal kohapeal mõnd veebikaamerat ei ole ... läbi võrgu ei leia küll midagi, läbi mille oleks võimalik mõnd adekvaatset tänavapilti leida
Anonüümne ütles …
Klaus, see on väga lihtne. Inimesed kelle arvamus meile ei meeldi, ei olegi rahvas, vaid Venemaa poolt ära ostetud agendid, spioonid ja propagandistid.

Täpselt nagu meilgi siin Eestis.
Marko Mihkelson ütles …
Klausile ja anonyymsele: opositsiooni tegevus pole eriti veenev. Kui peamiseks noudmiseks on kerkinud Saakashvili tagandamine, siis see pole viis ei pensionide ega korruptsiooni vastu voitlemiseks. Ka mitte probleemide, nagu Louna-Osseetia voi Abhaasia lahendamiseks. Opositsioon on pyydnud manipuleerida naiteks ka dipkorpusega, kuid siiani pole neid jutule voetud. Aga see, et miitingud on siiani rahulikult moodunud, on ka naide Gruusia demokraatia hetketasemest. Just pool tundi tagasi Rustaveli lahedalt lahkununa tean oelda, et parlamendi ees on kuni 1000 miitingulist. Vaidetavalt on lubatud pikettida ka teisi valitsushooneid alates tanasest.
Klaus ütles …
Seda, et opositsioon saamatu on, ma usun küll. Aga ka seda, et Saakašvili populaarsus pole kaugeltki see, mis ta oli ja et selleks on head põhjused. Mis retsepti järgi meie poliitikud sealseid praegu kohtlema peaksid, on muidugi keeruline küsimus, tasub siiski vähemalt arvesse võtta võimalust, et Saakašvili käed ei ole puhtad, nii ebamugav kui see ka ei ole.

Aga jõudu, katsun omad hõimlased ka üle kuulata, mõni tuli siin kolmekuiselt Gruusia-visiidilt äsja tagasi.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA