Kes kõigutab Eesti julgeolekut?

Äsjane skandaal libadevalveerimisjutu levitamisest venekeelses netiruumis on teatavas kontekstis käsitletav provokatsioonina Eesti julgeoleku vastu. Isegi, kui organisaatoritel olid mõned teised eesmärgid, on igal juhul pisike paanika oma tööd tegemas ning välisinvestorite tundeid riivamas.

Avage näiteks kasvõi Google News märksõnaga Estonia ja te leiate pika rea rahvusvahelistest uudistest, mis käsitlevad krooni devalveerimisohtu või siis paanikat selle ümber.

Pole mingi saladus, et rahandussüsteemi stabiilsus ning usaldusväärsus on väga oluline osa rahvuslikust julgeolekust. Igasugune rünne või provokatsioon rahvusliku valuuta vastu võib mõjutada riigi julgeolekut. Seepärast on äärmiselt oluline selle küll õnneks väikesemahulise paanika korraldajad ning nende motiivid kiirelt välja selgitada.

Eesti ja ka teiste Balti riikide kuvand praeguses maailma finantsajakirjanduses kipub olema pigem negatiivne, mis suurendab survet nii välisinvestorite usaldusele kui ka näiteks Euroopa Keskpanga analüütikute arvamusele meie tegelikest väljavaadetest liituda euroga.

Just euroga ühinemine on see, mis peaks kujunema meie valitsuse üheks peamiseks prioriteediks lähematel aastatel. Kahju muidugi, et esimene võimalus selle sammu astumiseks lasti 2005.-2006. aastal osatise omapoolse loiu tegevuse tõttu käest. See oli meie esimene suurem põrumine Euroopa Liidus.

Seda enam peaks olema aga tänased sammud ülimalt vastutustundlikud ning suunatud väga konkreetse eesmärgi - euroga liitumise saavutamiseks. Ja see ei ole ainult inflatsioonimäär. Sama oluline on ka diplomaatiline ja poliitiline tegevus selle eesmärgi saavutamiseks.

Mida kauem on Eesti eemal eurotsoonist, seda rohkem võib volatiilse finantsmaailma tingimustes tekkida kellelgi isu meie suhtliselt väikesemahulise majanduse tundlikel teguritel mängida. Ja mitte ainult omakasu saavutamise eesmärgil, vaid sisemise stabiilsuse ja julgeoleku kõigutamise nimel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
väga hea kommentaar! õige on et nii trüki kui elektr meedia maailmas pasundab devalv paanikast Eestis. Pisiasjadesse nagu N Dozor jms muidugi ei laskuta. Eesti renomeele sai jälle syljelärakas lastud. Ning KAPO poisikesed ja EP poisikesed arvavad, et mis seal ikka, pisiasi ja kuriteo koosseis ju puudub.

"Sõbraliku" naaberrrigi luure sai meid orki nagu kevadel sellel Hollandi diplomaadi poiss-sõbra looga.
Anonüümne ütles …
lembit: mis paragrahvi alusel sa need "kõlakate" levitajad vastutusele võtaksid?

Emotsionnalses mõttes on arusaadavad need soovid, mis õhutavad meil looma mingit propagandateenistust, praktikas aga sest eriti kasu poleks, kuna spetsiaalselt "Venemaa mustamiseks" loodud organ ainult süvendaks kahtlusi meie suhtes.

Üks asi on tavainimesed, kes paanikas raha vahetavad, teine asi on vastutavad ametnikud. Viimased võivad ju kollast ajakirjandust lugeda, aga infoallikaks on neil siiski ametlikud kanalid.

Mis puutub sellesse üldisesse "negatiivsesse kuvandisse" , siis nagu ka eelnevas lõigus, tuleb asjadel vahet teha: neil, kel siinse keskonna vastu huvi,uurivad põhjalikumalt ja seega kollane sopp ei ole peamine infoallikas. Need aga, kes lähtuvad oma arvamuse kujundamisel aind "mürast" , vaevalt mingit huvi siinse elu vastu tegelikult tunnevad ja seetõttu pole neid vaja ka tähele panna.
Priit ütles …
Läbi optimistliku pilgu oli see igati korralik õppetund. Need rumalad, kes teevad edasi-tagasi valuutavahetust ja saavad kerge vopsu vastu rahakotti, hakkavad ehk mõistma, et tasub rohkem tähelepanu pöörata Eestis toimuvale ja mitte ainult usaldada kuulujutte. Teiseks - riik oskab järgmine kord paremini selliseid vimkasid oodata ja reageerida kiiremini.

Vandenõuteoreetikute pseudo-põhjendus: valuutavahetusega tegelevad ettevõtted tegid kartellikokkuleppe... :)
Marko Mihkelson ütles …
Vaid üks väike näide Deutsche Banki äsjasest analüüsist:

Focus Europe
Stacking up Baltic vulnerabilities
All three Baltic countries show some signs of overheating. Of the three countries, we find Latvia the most vulnerable in terms of private credit growth, banking and external vulnerabilities. Estonia takes second place, while Lithuania is the least vulnerable of the three, with indictors somewhat more in line with the CE4.

Private credit growth has been highest in Latvia and Estonia, despite already high stocks of private credit, but less so in Lithuania. This rapid increase in credit has in part been funded by commercial bank borrowing abroad, pushing foreign liabilities much higher, especially in Latvia. This has also translated into higher external debt to GDP ratios in the Baltics, though this is more severe in Latvia, followed by Estonia.

Governments, central and commercial banks face the difficult multi-year task of engineering a soft landing in the region, following such a pronounced boom. Should this prove overly challenging, the risks of a hard landing would quickly increase, putting pressure on the region's fixed currency regimes. Latvia's performance could well set the tone for the region.

... ja see on tõesti vaid üks paljudest.
petskratt ütles …
Kõige selle juures on muidugi meeldiv, et enamus D-uudistest on Reuters ja Guardian jne ning mitte näiteks Interfax nagu mõni teine kord (või peaks me nende puudumisest midagi välja lugema?).

Aga paraku puudub meil maailmakeelne väljund, mida näiteks Google News kaasamisevääriliseks loeks.
Anonüümne ütles …
Marko, kas sa siis ise ei märka, et SINA oled see tegelik provokaator? Sinu ning sinusuguste pidev tatipritsimine Venemaa ja venelaste pihta provotseerib viha sinu ja eestlaste vastu. Tahad olla sama loll kui pronksööl poode rüüstanud tüübid? Lase käia. Kui tahad targem olla, ära otsi iga nurga tagant vandenõu Eesti vastu või KGB agente, nagu paranoiline vandenõuteoreetik. Vahel on - oh üllatust! - tegemist tõepoolest üksikisikute omaalgatusega.
Anonüümne ütles …
Tere,
Palju on vaja veel sellised sündmusi, et aru saada, et KOHALIKUD VENELASED tuleb tuua EESTI MEEDIAVÄLJA????
Uskuge ometi, et see on odavam kui praguseks kokku loetud pronksöö kahjud.
Palju venelasi vaatab AK VENEKEELSEID UUDISEID? Mingi 15 min täisestii ajuvabal ajal 18:45.
Me asume VENEMAA kõrval mis on meediavabaduselt U 165 KOHAL MAAILMAS. Sealset meediat kontrollib riik.
Seeo meie tõeline julgeoleku risk.
Venemaa võib MEIE RIIGI HALVATA meediat kasutades mõne päevaga, sest siin leidub piisavalt oma emamaad pimesi kummardavat venelast.
nikitheone ütles …
Tere Marko!
Tahtsin lihtsalt mainida, et kuigi ma ei nõustu igas asjus Sinu arvamusega on tegemist ikkagi parima poliitikuga blogiga Eestis. Lugesin läbi selle algusest peale ja olen soovitanud seda ka oma sõpradele/tuttavatele. Jätka samas vaimus ja minu hääl on sulle valimistel kindlustatud!
Marko Mihkelson ütles …
Peetrile ja teistele: informatsioon ja selle levik on toesti votmetåhtsusega. Eesti puhul on ju olmeas vaid moned ingliskeelsed valjundid, nagu BNSi ingliskeelne lint voi siis Balti Times naiteks. Kuid see on ka koik ning kaugeltki mitte nii haa kui tanases globaalses maailmas vaja. Kuna erahuvi oleks siin vaga madal (teenimine ju ikkagi kahtlane kui olematu), siis oleks yks voimalik valjapaas naiteks ETV24 jatkuv edasiarendamine korralikuks mitmekeelseks multimeediaportaaliks. See eeldab muidugi håid ajakirjanikke ja korralikult låbimoeldud portaali ylesehitust. Vahemalt see aasta on juba korduvalt marku andnud, et investeering informatsiooni tootmisse ja levitamisse rahvusvahelisele ja ka kodutarbijale on hadavajalik.

Anonyymile tatipritsimisest: esiteks åra ole nomedalt kuri. Loe rahulikult, mis kirjas. Kas seal on kedagi konkreetselt syydistatud. Teema on ju laiem ja tosisem, kui suudad jalgida muidugi. Patust ei ole puhas sealhulgas ka meie oma meedia, sest kollane pinnapealsus teeb selliste teemade katmisel rohkem kahju.
Anonüümne ütles …
anonüümsele 27 November, 2007 23:05

Jah, Marko nagu ka praegune valitsus tervikuna ei jäta kasutamata ühtegi võimalust venelastele "ära panna" ja neid Eesti vastu üles kruvida, ent ole mureta. Kõik on kontrolli all, nagu ütles Pihl aprillirahutuste ajal otse-eetris.

Venelaste peedistamine pole mitte eesmärk omaette, vaid vahend. Täpselt nagu ka ajaloo hiiglamat moodi tähtsustamine raamatutes-artiklites-jne, rõhutades mõistagi neid detaile, mis venelastele mitte head valgust heidavad. Laiemas plaanis on tegu lihtlabase globaalpoliitikaga: käib rebimine ühest küljest Venemaa, teisest küljest Ameerika, kolmandast küljest pisut ka Euroopa vahel.

Eestis elavatest venelastest ei saa loota, et nad Ameerika hegemooniat ning PNAC raamplaane kõhklusteta toetaks, seepärast on kohalike Ameerika partnerite (kelleks on eriti IRL Mart Laariga eesotsas, kellega üritab konkureerida Reform) strateegiline, aastakümneid hõlmav huvi
1) levitada hirmu, viha ja usaldamatust Venemaa vastu eestlaste seas, kasutades rahvuslikku retoorikat pluss ajalugu, ning
2) marginaliseerida eestivenelasi kui "ebausaldusväärset elementi", jätta nad ilma kodakondsusest, muuta nende arvamus riigi poliitilise kursi mõjutamisel võimalikult väheotsustavaks.

Sillega kaasneb aga paratamatult asjaolu, et demokraatiast ja esindatutest eemale tõrjutud venelased leiavad enda huvide kaitsjad Venemaalt, aina radikaalsemate poliitikute ja vaadete seast, mis omakorda õhutab punkti 1) ning muudab veelgi vastumeelsemaks punkt 2) lahendamise.

See süsteem on oma olemuselt ebastabiilne, ühest küljest surudes Eestile "Venemaa eest kaitsmiseks" peale praktiliselt pärisorjuse Ameerika ees, teisest küljest toimib täpselt senikaua, kuni kohalikel venelastel jätkub kannatust niiviisi tola mängida ning samas Venemaalt tulevatele õhutustele vastu seista, saades Eesti ajakirjanduselt ja poliitikutelt tänuks vaid sõimu.

Tavainimesed aga PEAVAD iga hinna eest venelasi vihkama, ning kui selleks ajaloost või muudel põhjustel enam häid põhjendusi ei leia, siis tuleb teha nii, et nemad hakkaksid vihkama meid (vt Pronkssõdur). Meie ookeanitaguste sõprade konkurendiga ei tohi mingitki tegemist teha ega külma sõda lõpetada, isegi siis, kui see oleks Eestile ja Eesti julgeolekule kasulik.
Anonüümne ütles …
Aiai nimekaim:-) Meil pole vaja õhutada vihkamist Venemaa vastu, seda teeb ta ise oma agressiivse käitumisega. Ma ei vihke venelasi ega Venemaad, mul on neist kahju. Nad on luuserid! Venelastel oli võimalus luua normaalne demokraatlik riik aga nad ei saanud sellega hakkama. Järjekordselt!

Tõnu
Anonüümne ütles …
Et mis foobia ?
poolmiljonit kolonisti, kes ei läinud okupatsiooni lõppedes koju ?

Mis foobiast me räägime..
Anonüümne ütles …
Eesti Riigi rahanduskorralduse ja sellega seotud julgeoleku konkreetsed vastased on olemas ja täiesti tuvastatavad ka tavalise lehelugeja poolt.Näiteks Soomes esineb Eestit majandust puudutavate negatiivsete nn. "hoiatustega"
Nordea Pank ning neid vôimendab Kauppalehti. Näiteks 20.10.2007 number autor Juha Jaakkola seadistuses :esilehel "Viro ajautuu kohti valuutakriisia",pea kogu 10 lehekülje täidab aga artikkel hiiglasuure pealkirja "Viron kruunu pahassa pinteessa" all.Kuna midagi sisulist artiklisse kirjutada pole vôimalik on leheruumi täitmiseks sinna paigutatud suur foto provikatiivse nimega : "Kroonid vahetavad omanikku" Tegelikult on fotol sööklajärjekord kus kliendid tasuvad ostude eest.
Tegelikult on soomlaste pahatahtlik suhtumine isegi valusam kui idanaabri oma , sest see tuleb sulja tagant.
Anonüümne ütles …
Mihkelson, võiksid aru saada et Eesti suurim vaenlane on kibestunud, rumalad ja väiklased eestlased ise, mitte venelased.

Minul kui eestlasel ei ole mitte kunagi tekkinud probleeme venelastest Eesti ametnikega, küll aga nussivad alati ja igal võimalusel ajusid Eestlastest ametnikud.

Uuri sõprade tuttavate seast, usun et võid üllatuda kui palju negatiivseid kogemusi eestlastel just Eesti ametnike, mitte aga siinsete "tigedate" venelastega on.

On lihtsalt vältimatuks kujunenud, et minu kui eestlasest Eesti kodaniku huvides on et Eesti Vabariigil halvasti läheks, kuna ma ei taha, et sellised väiklased ametnikud minu kui maksumaksja raha eest magusat palka ja pensionit, minu ajude nussimise eest saaksid - tänaval on selliste koht!

Kui Eesti riik sellistele väiklastele "ametnikele" tööd enam pakkuda ei suuda, siis ainuke koht kus nad tööle saavad on heal juhul koristajatena, kus nad vähemalt ei sega kedagi enam.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?