Vene politiikaelu surutakse tagasi kööki

Eile ja täna mitmes Venemaa linnas toimunud opositsioonijõudude meeleavalduste laialipeksmine erimiilitsaüksuste poolt ning tuntud poliitikute vahistamine on paraku veelkordseks kinntuseks, et Venemaa keskvõim püüab iga hinna eest suruda vähegi vabameelsemat mõtlemist mitte ainult parlamendist tänavale, vaid ka tagasi köökidesse.

Venemaa liberaalsete jõudude ühele liidrile Garri Kasparovile (pildil tema eilne vahistamine) mõistis kurikuulus Moskva Basmannõi kohus (osales Jukose hävitamisel) eile õhtul viis päeva aresti Putini-vastase meeleavalduse korraldamise (!) ja miilits Utuškini vastu jõu kasutamise pärast.

Täna peeti Peterburis "Mittenõustujate marsi" ajal kinni Paremjõudude Liidu (SPS) liidrid - Nikita Belõhh, Boriss Nemtsov (kes on ka ühtlasi SPS presidendikandidaat) ja Leonid Gozman. Samuti vahistati täna Neevalinnas liberaalse Jabloko 10 saadikukandidaati, kes olid minemas välikampaaniat tegema. Pilte tänaselt Peterburi marsilt leiate siit. Ja need on vaid mõned viited võimude opositsioonivastasele tegevusele sellel nädalavahetusel.

Täpselt ühe nädala pärast leiavad Venemaal aset Riigiduuma valimised, kusjuures valitsev võim on seda ise nimetanud referendumiks Vladimir Putini toetuseks. Näib, et vaieldamatu konstitutsioonilise enamuse ning igasuguse "oranži ohu" välistamise nimel on Kreml valmis kõigeks. Kaasaarvatud ka halveneva majandusolukorra ajutiseks peitmiseks (administratiivselt külmutatud hinnad!) ning isikukultuse (Za Putina!) varjamatuks ülistamiseks.

Viimased sündmused on välistamas igasuguse võimaluse, et eelolevaid valimisi saaks vähimalgi määral pidada ausateks ning vabadeks. Sisuliselt on Venemaa jõudmas murdepunkti, kus võimu legitiimsus universaalsete demokraatlike standardite põhjal (Venemaa on ikkagi ju Euroopa Nõukogu liikmesriik) on seatud tõsise kahtluse alla.

Kreml on kuulutanud, et opositsioonijõudude miitingud on olnud ebaseaduslikud ning nende toetajaskond on marginaalne. See kõlab täpselt samuti, nagu Nõukogude ajal nimetati dissidente hulludeks ning marginaalideks.

Minu arvates on nii eelolev nädal kui ka lähemad kuud kuni Venemaa presidendivalimisteni märtsis kujunemas tõeliseks proovikiviks eeskätt lääneriikidele. Kas demokraatlike võrsete lõplikule hävitamisele Venemaal suletakse silmad või ajendab see siiski ka mingite konkreetsete sammude astumiseks?

Esimeseks võimaluseks hoiaku kujundamisel on läbi häda valimiste vaatlemisele minevad Euroopa Nõukogu ja OSCE parlamentaarsete assambleede pisimissioonid. Paraku ei sisenda näiteks ENPA presidendi Rene van der Lindeni reedene avaldus kuigi suurt usku, et sõnum võiks olla selgrooga.

Venemaa sündmused leiavad aset kahjuks ajal, kui Lääs ise on lõhestunud oma arvamuses. Paljud arvavad (ka näiteks Soome ekspeaminister Lipponen), et Venemaa suunal peaksime meie ise lähtuma vaid huvidest ning jätma väärtused tahaplaanile või üldse ära unustama. Demokraate toetab ju ainult 10-15 protsenti Venemaa elanikkonnast, viitavad need, kes ei usu Lääne suutlikkusse hoida Moskvat taandumast lõplikult autoritaarsuse rüppe.

Lisaks on eriti suurriikidele tõsiseks takistuseks laiemas Lähis-Idas (Pakistanist Iraani ja Iraagini) ning Balkanil arenevad sündmused, kus loodetakse Venemaa mõistlikule käitumisele. Samas kiputakse unustama, et lühiajalised diilid vabaduste mahasurumise arvelt võivad mõjuda hiljem bumerangina Lääne enda julgeolekuhuvide vastu.

Seepärast on lääneriikide aktiivsem ning selgem positsioon just nüüd hädavajalik. See ei ole kindlasti mitte tee konfrontatsiooni õhutamise suunas, vaid tähtis Venemaale tema enda võetud kohustuste (jällegi viide eeskätt Euroopa Nõukogu liikmestaatusele) meeldetuletamiseks. Võib ju küsida retooriliselt, et kui autoritaarne Valgevene pole Euroopa Nõukogu liige, siis kas autoritaarseks muutuv Venemaa saab seda olla?

Ja kõige selle taustal on uudis 1991. aasta augustiputši ühe liidri, KGB viimase direktori Vladimir Krjutškovi surmast taandunud vaid pisisõnumiks.

Kommentaarid

Klaus ütles …
Sealt Basmannõist tundub üldse kõik läbi käivat, mis uudistesse jõuab -- Bulbov, Stortšak, Politkovskaja tapjad. Ei saa sotti, kas see on normaalne või peaks seda veidraks pidama.

Dagestanis lasti üks Jabloko kandidaat maha ka, või tuleks öelda, et ta suri eile varem saadud haavadesse.

Kas on tõsi, et seadus näeb ette, et Riigiduumas peab olema esindatud vähemalt kaks parteid? Väideti, et see on sätestatud konsitutsioonis, ma ingliskeelset tõlget lapates ei täheldanud. Nimelt on jutt liikvel, et komministid võivad Putinit alt vedada -- kui Duumasse saab vaid kaks parteid, marsivad nad sealt välja.
Anonüümne ütles …
Президента РФ выдвинули на Нобелевскую премию мира

Адрес новости: http://www.cnews.ru/news/line/index.shtml?2007/11/22/276320
Международный научный центр исследований альтернативной энергии в Цюрихе выдвигает Владимира Путина на Нобелевскую премию мира, сообщает РБК.

По мнению президента центра Анеты Эрнест, российский президент достоин Нобелевской премии за свою энергетическую инициативу, за развитие нанотехнологий.

"Идея президента Путина создать российскую корпорацию нанотехнологий – великолепная. Это серьезный вклад в нахождение эффективной замены нефти, вклад в строительство всеобщего мира", - заявила А.Эрнест. Именно поэтому, считает президент Центра, В.Путин заслуживает Нобелевской премии мира.

О необходимости создания государственной корпорации по нанотехнологиям В.Путин заявил в послании Федеральному собранию 2006 г. Закон "О Российской корпорации нанотехнологий" был принят Госдумой в сентябре прошлого года.

Общий объем финансирования исследований по нанотехнологиям составит около 180 млрд. руб
Priit ütles …
Demokraatia tulekese toetamine Venemaal... hmm!? Viimaste sündmuste valguses olen mõelnud, et ehk peaks ikkagi realpolitika stiilis pragmaatiliselt suhtuma Moskva sammudesse. Suunama fookuse ja energia demokraatia edendamise (e alal hoidmise) asemel majanduse ja energia küsimustele. EL'i ühine VP võiks alustada elutähtsate küsimuste (energia) lahendamisega... kuigi ühine energiapoliitika on hetkel EL'i jaoks liiga suur tükk.

Teisalt annan endale aru, et kui ei toeta enam opositsiooni (liberaale), siis autoritaarne ja sisemiselt ühtne Venemaa hakkab ekspansionistlikke mõtteid mõlgutama... ja kes Eestis ikka tahaks, et ajalugu korduks.
Marko Mihkelson ütles …
Klausile ja Priidule: just vaatasin RTRi nädalaülevaadet Vesti. Selles polnud sõnagi ei Kasparovi kinnipanemisest ega Nemtsovi vahistamisest ega Jabloko aktivisti tapmisest Dagestanis. Eriti Priidule: kui loota huvipoiliitikale vaid, siis muutume kiiresti kaubaks. Väikeriikide julgeolek saab ainult siis tuge, kui lääneriikide reaalpoliitika on tasakaalus väärtustega. Viimast saavadki toota suuresti vaid väikeriigid. Seega on meie valikud piiratud.
Marko Mihkelson ütles …
Klausile ja Priidule: just vaatasin RTRi nädalaülevaadet Vesti. Selles polnud sõnagi ei Kasparovi kinnipanemisest ega Nemtsovi vahistamisest ega Jabloko aktivisti tapmisest Dagestanis. Eriti Priidule: kui loota huvipoiliitikale vaid, siis muutume kiiresti kaubaks. Väikeriikide julgeolek saab ainult siis tuge, kui lääneriikide reaalpoliitika on tasakaalus väärtustega. Viimast saavadki toota suuresti vaid väikeriigid. Seega on meie valikud piiratud.
KT ütles …
klaus:
VF põhiseadus $13, p.2 sätestab, et riigis ei tohi olla ühte, riiklikku ja kohustulikku ideoloogiat. http://www.rsnet.ru/main/konst/konst11.html

kui parlamendis on ainult üks partei (loe: ühe ideoloogia kandja), siis see on tõlgendatav põhiseaduse rikkumisena.

tõsi küll, ER ise üritab seda ohtu vältida, rääkides, et nad pole ideoloogiakandjad, vaid tegudeinimesed. ja tõesti, ega pole ju ka tegu erakonnaga selle sõna klassikalises mõttes, pigem huvigrupiga.

nii ehk teisiti, seda konflikti põhiseadusega üritatakse ilmselt vältida.
Harri ütles …
Isand Mihkelson ehk andestab mõneti asjatundmatu küsimuse - aga mida siis tegelikult ette võtta saakski? Selge, et miski on mäda seal Vene riigis, aga vaevalt, et teiste maade sõnavõtud ja näpivibutamine Moskvas kedagi kõigutavad... või siiski?
Anonüümne ütles …
Nimetage kasvõi üks tegur, mille poolest on "autokraadist" Putin vähem demokraat kui Mihkelsoni poolt toetatud Šaakasvili.

Ühe vastu avaldavad sanktsioneerimata meeleavaldusel 6 miljoni linnas meelt vaid 4 000 inimest, teise vastu 1 miljoni linnas 100 000...
Marko Mihkelson ütles …
Harrile: esiteks arvan, et paljude riikide (sh USA ja EL) tänased kriitilised reageeringud on iseenesest juba väga tähelepanuväärsed. Väga palju sõltub, mis lähematel päevadel ja nädalatel juhtuma hakkab. Üks väga reaalne teema seoses demokraatia ja inimõigustega on kindlasti Venemaa hääleõiguse küsimus ENPAs. See on küll väike samm, kuid ikkagi põhimõttelise hoiaku näitamine. Ja usun, et Venemaa liidritele ei pruugi meeldida näiteks G8s Venemaa rolli vähendamine. Aga ärme esialgu rutta sündmustest ette.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA