OSCE sisekriis tõi meelemuutuse

OSCE professionaalse vaatlusmissiooni otsus siiski väisata Venemaad 40 inimesega vahetult enne valimispäeva viitab mitmele küsimusele korraga, sealhulgas ka selles organisatsioonis kasvavale sisekriisile.

Esiteks on OSCE vahetult enne välisministrite kohtumist tuleval nädalal Madriidis parajalt sisepingetega küllastatud, mille peamiseks allikaks on Venemaa ja tema liitlaste katsed organisatsiooni mitmeid põhimtõtteid muuta. Nende hulka kuulub niinimetatud valimiste vaatlemise "kuldstandardite" muutmine. Lisaks veel ka soov OSCE kui terviku rolli ümberkujundamine Euro-Atlandi julgeolekuväljal.

Loodetavasti esindavad nii Euroopa Liidu kui NATO liikmesmaad Madriidis ühist positsiooni, takistamaks segaduste ja sisevastuolude tekitamist Euro-Atlandi julgeolekuruumis. Peaasi, et hapra koosmeele saavutamiseks ei loobutaks tähtsatest põhimõtetest, nagu selleks on ka aastate jooksul välja töötatud valimiste vaatlemise praktika.

Venemaa aktiivsuse peamiseks eesmärgiks on ikkagi ühelt poolt NATO rolli hajutamine ning teisalt demokraatlike protsesside järelvalve tõrjumine. Viimane on eriti kummastav riigile, kes on nii oma põhiseaduse kui Euroopa Nõukogu liikmestaatuse kaudu kõigiti võtnud kohuseks demokraatlike institutsioonide arendamise ja tugevdamise. Vaatlemise tõrjumine nende hulka ei kuulu.

Nüüd siis tavapäraselt kuuelt nädalalt vaid kolmele päevale koondatud OSCE vaatlusmissioon ei saa mõistagi olla täisväärtuslik. Loodetavasti on see esimene, millele valimiste järgselt antavas hinnangus keskendutakse. Valimised a priori pole vabad ja demokraatlikud, kui rahvusvahelisele vaatlemismissioonile tehakse selliseid takistusi, nagu oleme kogenud hiljuti Venemaa puhul.

Erilise värvingu kogu olukorrale annavad ka viimased avaliku arvamuse küsitlused Venemaal, mis räägivad sellest, et pole välistatud isegi olukord, kus Riigiduumasse pääseb vaid üks poliitiline jõud - Ühtne Venemaa. VTSIOMi korraldatud küsitlus näitas seda, et isegi kindlate valima minejate hulgas on kommunistide toetus vaid napilt üle valimiskünnise (7,3%). Täna Moskvas peetav liikumise "Putini eest" suurüritus vaid lisab tuge arvamusele, et Venemaa on vaid sammu kaugusel üheparteilise riigi tekkest.

Kommentaarid

Vali Dool ütles …
"...lisab tuge arvamusele, et Venemaa on vaid sammu kaugusel üheparteilise riigi tekkest."

Ja see samm on?

Minuarust toimub juba mõnda aega selle süsteemi põlistamine, mitte loomine.
KT ütles …
ühest küljest on muidugi vaatlemine eesmärk omaette - see annab aluse hiljem midagi arvata/järeldada.

teisest küljest on üsna kahju, et OSCE läks selle mänguga kaasa

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA