Ärevuses Euroopa uue riigi sünni ootel

Vähem kui kuu aega jääb uue iseseisva riigi väljakuulutamiseni Euroopas. Eilseid valimisi Kosovos võib lugeda viimaseks sammuks teel iseseisvusele enne 10. detsembrit, mil kukub ÜRO poolt antud aeg lahenduse leidmiseks Pristina ja Belgradi vahel. Kosovo poliitilised liidrid on teatanud, et ei viivita enam iseseisvuse väljakuulutamisega.

Kosovo staatuse küsimus on mõistagi laiema tähendusega, mõjutades nii regionaalset julgeolekut kui ka võimalikke arenguid näiteks Venemaa ja Gruusia või Venemaa ja Moldova suhetes.

Regionaalselt saab kindlasti lisaks Kosovo enda sisemisele stabiilsusele olema tõsiseks väljakutseks Bosnia ja Hertsegoviina ühtsuse säilitamine. Poliitilise kriisi süvenemine pärast politseireformi põhjalaskmist ning peaminister Nikola Spirici tagasiastumist on paraku lisanud tuld arvamustele ebastabiilsusue suurenemisest ning näiteks Pepublika Srbska eraldumispüüdlustele.

Samas on Bosnia enda poliitikud siiski märku andnud, et nendel kartustel polevat alust ning riiki ei ootavat ees 1990ndate aastate alguse kollaps.

Kosovo staatuse küsimuse lahendamisel suurimat rahvusvahelist vastuseisu omav Venemaa on püüdnud siduda teemat külmutatud konfliktidega Moldovas ja Lõuna-Kaukaasias. Moskva on korduvalt ähvardanud Kosovo iseseisvumise korral samalaadse aktiivsusega Abhaasia, Lõuna-Osseetia ja Transdnistria võimalikul tunnustamisel.

Gruusia võimud on väga üheselt sidunud näiteks Abhaasia võimaliku tunnustamise Venemaa poolt võrdväärseks sõja kuulutamisega. Samas on rahvusvaheline üldsus korduvalt rõhutanud, et Kosovo puhul on tegemist unikaalse olukorraga, mida ei saa mingil viisil eeskujuna laiendada teistele regioonidele või külmutatud konfliktidele.

Kosovo iseseisvuse tunnustamine saab olema tõsiseks proovikiviks ka Euroopa Liidu ühtsusele. Tänase päeva seisuga mitte kõik riigid 27st ei ole vaimustuses Kosovo iseseisvumisest. Eriti skeptilised on Kreeka, Küpros, Slovakkia ja Rumeenia. Samal ajal Euroopa suured nagu Suurbritannia, Saksamaa ja Prantsusmaa on juhtimas jällegi valdavat enamust ühendusest, kes on valmis Kosovo iseseisvust tunnustama.

Eesti positsiooni Kosovo iseseisvuse tunnustamisest on küll arutatud valitsuses, kuid sellekohast täpsemat diskussiooni pole veel näiteks Riigikogu väliskomisjonis peetud. Isamaa ja Res Publica Liidu välispoliitika nõukogu arutab seda küsimust oma järgmisel koosolekul 11. detsembril. Isiklikult arvan, et Eesti võiks olla siin selge ja aktiivse hoiakuga, mis toetaks Kosovo iseseisvuse tunnustamist võimalikult kiires tempos.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mitte et mul sellise arengu üle kahju oleks, aga huvitav oleks teada, kas miski takistab Ida-Virumaal tulevikus samamoodi Eestist eraldumast? Venelaste ja albaanlaste ning riigirahvuse arvuline vahekord on ju kahes piirkonnas praktiliselt identne, samuti ajalooline taust (mõlemad on emariigi maakonnad, millel puudub varasema iseseisvuse kogemus). Kas blogi kirjutaja näeb kahe juhtumi vahel mingeid põhimõttelisi erinevusi?

PS. Eriline "kompliment" Mihkelsonile täiesti kohutava kantseliitliku keelekasutuse eest. "Kosovo staatuse küsimuses suurimat vasuseisu OMAV Venemaa... on Kosovo iseseisvumise korral ÄHVARDANUD SAMALAADSE AKTIIVSUSEGA...". Ohjah... Kangesti huvitaks, millal Mihkelson viimati raamatut (romaani) käes hoidis ja mis ta eesti keele ja kirjanduse hinne oli?
Anonüümne ütles …
Marko koolivennana mäletan, et kirjandus ja eesti keel olid tal koolis viied - muidu oleks tal olnud raske kuldmedaliga lõpetada. Üldiselt pole ta keelel väga vigagi. Kuid alati saaks muidugi parem olla. Kuid Lauri Luige, Jürgen Ligi või Urmas Paeti (kes enne Nõmme linnaosa vanema ametit pidas sarnaselt Markole Postimehes ühte ametit), blogides on keelekasutus veel jubedam.

Tiit
Marko Mihkelson ütles …
Tõnisele: Ida-Virumaa juttu on varemgi kuulda olnud, kuid siin ma ei näe mingisugust sarnasust Kosovoga. See on rohkem lohaka soovmõtlemise vallast. Mäletatavasti viisid just Serbia katsed Kosovos läbi viia etniline puhastus NATO sekkumisele ning nüüd ka Kosovo eraldumiseni.

Nõus Tõnisega, et keel võiks tõesti voolavam olla. Luban ennast parandada. Raamatutele võiks alati jääda rohkem aega. Vastab tõele, et erialane kirjandus (tihti muukeelne) on vähemalt praegu minu lugemisajas esikohal.

Tiidule: tänan korrektse kommentaari eest. Kõik oli täpselt nii, nagu Sul kirjas.
Anonüümne ütles …
Nõus, et Eesti võiks Kosovo küsimuses aktiivsem olla ja selge seisukoha võtta (iseseisvumise poolt siis). Väikeriigina peaksime eriti hästi mõistma, mis tunne on olla ära kasutatav nn. maailamapoliitika suurte poolt.
Pikemas perspektiivis tundub mulle siiski, et Lääne-Balkani suurimaks väljakutseks jääb Bosnia mitte Kosovo.


Väike märkus kah: Bosnia ja Hertsegoviina serblaste osa nimetatakse ikka Republika Srpska.
Anonüümne ütles …
Praktika näitab, et väikesed, või isegi suured erinevused ei mängi kuigi suurt rolli. Olulisem on, kuidas kõik kaugelt paistab, detailidesse pole vaja süveneda. Tähtis on ka, kellele on kasulik, selle järgi siis kujundatakse arvamust. Sellist asja, kui objektiivsus, ei kohta just sageli (sarnaselt ka õiglus, otstarbekus jne.) Eesti arvamus kujuneb (liiga sageli) meie sõprade arvamuse järgi.

Tõnu
Unknown ütles …
Et siis 11. detsembril arutletakse? Ja 10. detsembril kuulutavad nad juba ennast iseseisvaks?
Marko Mihkelson ütles …
Janekile: esiteks on muidugi meie huvides, et Euroopa Liit teeks tunnustamisotsuse ühiselt. Pole välistatud, et see on siiski võimalik ning see toimuks jaanuaris.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA