Medvedevi Venemaa kardab tõde

Venemaa sõjaväeprokuratuuri keeldumine Katõni veretöö uurimise materjalide avalikustamisest, mida kohtu kaudu nõuavad Poola hukatud ohvitseride sugulased, viitab kahjuks tõsiasjale, et Moskvale tunnustab vaid valikulist tõde.

Ajal, mil Vene ajakirjanikud on saadetud kampaania korras Arnold Meri kohtuasja suureks ja kõveraks puhuma, ei võta Moskva ise ette ühtegi sammu ajaloo võigaste inimsusevastaste kuritegude uurimiseks, nagu seda peegeldab suhtumine Katõni veretöösse.

2005. aastal sõjaväeprokuratuuri poolt lõpetatud ja salastatud uurimine Katõni asjus kätkeb endas 183 toimikut, nendest 116 sisaldavad riigisaladust. Huvitav, milline riigisaladus võiks seal siiski varjul olla? Kas mitte see, et selle võika veretöö detailides on kirjas täidesaatjate nimed, kes siiani on karistamatust nautinud?

Igatahes on Katõni küsimus (eriti veel Wajda filmi linastumise eel), nagu siingi varem kirjutanud olen, muutumas üheks president Medvedevi testimiseks. Kui ta tahab olla liberaalsem kui Putin, siis ajalugu ei peaks ta nii kiivalt kartma.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
on venelastega sel teemal räägitud, nemad muidugi väidavad, et sakslased tegid.

Kui ma aga vastu küsin, et miks prokuratuur ei anna välja dokumente, püüab meeleheitlikult uurimist lõpetada, eriti juhul kui polekski venelase seisukohast midagi varjata( sakslased ju süüdi), siis selle peale ei osata midagi kosta.

Fakt, et uurimist püüavad takistada vene, mitte saksa võimud, räägib iseenese eest.
kronja ütles …
asjaolu, et kõiki dokumente ei väljsastata kõigile vaatamiseks ei tähenda tingimata et kuritegu eitatakse.
ja teiseks, ma ei saa hästi aru seda jooksmist ja virisemist - tunnistatud see kuritegu kord juba oli jeltsini poolt, mis veel vaja on? nkvd'lased, kes käsud täide viisid, seina juurde ja kuul kuklasse? ja edasi? rahulolevalt magama jääda?
Anonüümne ütles …
Marko, ma arvan, et sa peaksid siin rääkima ka Medvedjevi visiitidest: esimene Saksamaale, nüüd Kazastani. Riigipea esimene visiit pole ju tavaliselt töövisiit, vaid pigem märgilise tähendusega. Kas Medvedjev valis Saksamaa selle pärast, et too on lääneriikidest kõige "järeleandlikum"? Jne.

Kazastabni sõiduga loodeti sealsed resursse veelgi rohkem oma kontrolli alla saada, mis ka õnnestus.

Mis visiit järgmiseks?
Anonüümne ütles …
Sai siin segast pandud. Saksamaa puhul loomulikult sakslased käisid külas, aga see kõik oli juba ette planeeritud(ma arvan, et neid, kes tahtsid ise esimesena Medvedjevile külla minna, oli teisigi). Seega jääb Kazastan kui Medvedjevi esimene välisvisiit. Et märgiline tähendus siis: siit ärge lootkegi meie loata naftat-gaasi saada?
kronja ütles …
salasilm, aitäh :) tegid õhtu jälle lõbusamaks
Anonüümne ütles …
Kronja, jah, need NKVDlased tuleks kohtu alla anda. Ehk teha seda, mis Nürnbergis tegemata jäeti (teadlikult). Nende Poola ohvitseride omaksed on siiani sellest huvitatud. Muuhulgas on nad Venemaa selle osas Euroopa Inimõiguste kohtusse kaevanud.

Sulle, kui venelasele, on seda kõike ilmselt niivõrd raske alla neelata, ah?
kronja ütles …
marko,
kui nüüd rahulikumalt üritada lugeda, mis ma siia postitasin, siis küsimus ei olnud mitte "kas nkvd kohtu alla anda või mitte" vaid pigem selles, et kas tegemist on puhta kättemaksuhimu rahuldamisega? kas teie isiklik huvi asja juures on see, et poola ohvitseride omaksed saaksid kellegi verd nuusutada? kas tõesti nii labane ongi see "demokraatia otsimine venemaal" - hammas hamba vastu? et kui venemaa ütleb - jah, katõni taga on stalin & co - siis asi lõppebki sellega? see selleks, see on rohkem pateetika - jätan selle teie pärusmaaks.

mida ma kahtlustasin need mõned nädalad siin kommenteerides ja oma aega raisates ja üritades teid diskussioonile kutsuda ning mida te oma viimase kommentaariga sisuliselt ka välja ütlesite.. see "sulle, kui venelasele, on seda raske alla neelata".. neelata alla mida? et kogu see kräunumine teemal "venemaa demokraatia on ohus!" on vaid verejanu? soov suuremale ja tugevamale naabrile vastu pead anda? hale, marko, väga hale.

minu isa on eestlane, ema on venelane. nii ema, kui isa vanemad on saanud kannatada kommunistide pärast - vanavanaisa (isa kaudu) talu oli kaks korda põhimõtteliselt rüüstatud (kindlasti tunnete terminit "раскулачить"), seejärel oli ta kui kulak siberisse saadetud ja seal tema jäljed kaovad. minu vanaema (ema kaudu) sündis 1930ndatel ukrainal ja elas koos perega üle selle kohutava nälja, mille stalin ja tema käsilased seal korraldasid oma "индустриализация" sildi all. murusupi keetmine - see pole kino, see on asi, millest mulle vanaema rääkis, pisarad silmis. inimlaipade söömine - see on samuti asi, mida neil väikses šeljugi oma silmaga nähti.
sõja ajal anti nazidele välja üks vanaema õdedest kui "komsomoli aktivist" ning tollal 18-aastane plika ei saanudki kunagi lapsi - kui me kooliealistena vennaga külas käisime olime talle kui oma lapsed; ja samu sõnu kasutas ta nii stalini kui hitleri kostitamiseks...

kuid kõik ülaltoodu ei tähenda, et ma peaksin kaotama pea ja süüdistama sakslasi, venelasi, rumeenlasi, eestlasi või keda iganes veel kuritegudes või nõudma, et näiteks rumeenlased tunnistaksid oma kuriteod ukraina rahva vastu. värdjaid oli (ja on) igal pool - kuid minevik ei tohi segada tulevikku. minevikku ei tohi unustada, ei saa lubada korduda neil jõledustel, mida korda saatsid nii kommunistid kui nazi'd. aga loota et noore - MITTE KUNAGI VAREM! demokraatlikuna elanud - venemaa miljonid elanikud laksust muutuvad ning hakkavad tegema vahet venemaal ja nsvl'il on naiivne ja ohtlik. ohtlik sellepärast, et teie - ja teiesuguste, marko - poliitika viib tupikusse, mitte lahendusteni. te lihtsalt ei saa ega tohi loota, et naftadollaritega rikkaks saanud riik, mis vähem kui neljandik sajandist oli üks maailma valitsejatest loobub oma ambitsioonidest ja selle rahvas sülitab endale pähe tunnistades VIHATUD grusiini patte. ei saa. unustage ära. leppige sellega. olge diplomaat, kurat võtaks, lõpetage see vastandamine. vanad targad juba ütlesid, et sitt rahu on parem, kui hea sõda.

teie ja teiesuguste probleem on, et te ei suuda - või ei taha - vaadata pilti laiemalt. üritada aru saada, miks asjad on nii, mitte teistpidi. miks venemaa juhid ei saa endale lubada hetkel sülitada oma rahva peale ning lähtuda sellest, mida teie (meie) õigeks peate (peame). te loote endale illusioone venemaa motiividest, usute neisse siiralt, ja lähtute oma otsuste tegemisel omaenda loodud ilusioonidest (nagu ma teie blogis mõned korrad kommentaarides märkinud olen - te tegelete faktide TÕLGENDAMISEGA, mitte tõlkimisega, paraku tõlgendamine on alati subjektiivne tegevus. ja teie subjektiivsus on paraku venemaavastane, kuigi te üritate seda varjata). te ei ole konstruktiivne, igas teie postituses kõlab selline vaoshoitud "vana targa asjatundja" skeptitsism - "no mida nad seal jälle üritavad välja mõelda et tõestada, et nad pole lambad?"... see ei ole objektiivne, see ei ole aus ja see ei vii mitte kuhugi....


p.s. minu kui 50/50 eestlase/venelase olukord on nutune - ma tunnen mõlema rahva valu, ja mõlema poole läbimõtlemata ja vihased väljaütlemised tabavad mind võrdselt... ma saan aru, miks aljosha äraviimine venelastele nii valus oli, ja ma saan väga hästi ka sellest aru, miks eestlaste jaoks see vajalik oli... aga teie, marko, ei ole üks neist inimestest, kes tahaks või oskaks leevendust tuua riikidevahelistesse suhetesse (vähemalt seni ei tundi nii)... kõik me elaksime üle, kui debiilikud a la jüri liim või našistid jooksevad ringi ja oma idiootsusi korraldavad, aga väga masendav on, kui tipp-poliitik hakkab oma heast tahtest oma rahvale pähe si...uma. ja seda te teete ju tegelt, rikkudes suhteid meie suurima, lähima ja - olgem objektiivsed - meist rikkama naabriga?.. igas vaidluses on alati üks targem, kes alla annab ning seda allaandmist oma kasuks kasutab hiljem - miks mitte olla see targem?..
p.p.s. üsna suure tõenäosusega on see viimaseid minu kommentaare siin blogis (mõned ohkavad "lõpuks ometi")... aga noh, vahest lihtsalt peab aru saama, et piiblimeestele füüsikaseaduste seletamine on palju targemate inimeste pärusmaa :) siiski ma mõistan teie, marko, seisukohta ning see on ka ainuke põhjus, miks ma siin miskit mölla(si)n - üritada teile ka vastaspoole seisukohta selgitada ning anda mõista, et kõik pole mitte nii halb, kui tundub... ei ole see mul õnnestunud, mis iganes see põhjus ka poleks, aga ma vähemalt üritasin...
Anonüümne ütles …
Verd nuusutada? No kuule, Venemaal ei ole vist enam surmanuhtlust.

Inimsusvastaste kuritegude uurimine ja menetlemine ei ole kindlasti midagi, millega "ära teha".

Miks ma suutsin ette näha, et selliste küsimuste tõstatamisel tuleb sõim a la "russofoob" vms. :)
kronja ütles …
nagu oligi karta, mitte midagi sisulist :(
Anonüümne ütles …
siin sulle midagi sisulist, kronja.

tõenäoliselt satuvad siia blogilehele natukene haritumad/mõtlevamad inimesed. ilmselgelt ei ole mul vaja selleks lugeda sinu vaadake-laiemat-pilti kommentaare (ja kõiki muid mõtteteri), sest kõik oskavad seda niigi teha. infot ja arvamusi otsitakse erinevatest kohtadest ning selle kaudu kujundatakse ka mingid isiklikud (eel-)arvamused. siinne blogi on ju lihtsalt üks võimalus infot koguda.

sa pead ise hoopis laiemat pilti nägema, kronja! :)
Anonüümne ütles …
Tuleb tunnistada, et mind isiklikult "kronja" lahkumine kommentaariumist kurvastaks.
Käsitleb ju see blog teemat, kus indiviidil, eriti eestlasel või venelasel (või ka ükskõik millisel teisel otsapidi venemaaga seotud rahvusel) on pea võimatu olla üdini objektiivne ja sõltumatu, seda nii blogijana kui ka kommentaatorina.
Blogijaga kardinaalselt erineva arvamuse väljatoomine kommentaariumis vääristab minu arust ka seda blogi ja on kaudselt kvaliteedigarantii. Rääkimata sellest, et üksteist respekteerivate osaliste vaheline intellektuaalne lööming on nauditav kõigile osalistele. "Vastaliste" lahkumine (või halvemal juhul isegi väljasöömine) seevastu oleks minu jaoks selge märk mandumisest.
Marko Mihkelson ütles …
Head sõbrad, olen täiesti nõus Kuuba arvamusega. Kinnitan üle, et siinse blogi kommentaarium on avatud kõigile arvamustele. Seega häid ja teravaid mõtteid kõigile!
Anonüümne ütles …
Tahaks veel lisada üht, ning seda rõhutatult kaaskommentaator kronja suunas, kelle emotsionaalsed väljaütlemised on mitte just kõige jutukamat poluvernik kuubat siinkohal kommenteerima sundinud: isiklikuks minemine väitluses võib olla küll lubatud kommentaatorile, kuid mõttevahetuse konstruktiivsus kannatab sel puhul päris tugevalt. Ei saa jätta nimetamata, et autorile, kes tahab jääda ajakirjanduslikuks, või ka poliitikule, kes tahab jääda tõsiseltvõetavaks, on oma väljendustes isiklikuks muutumine tabu.
Niiet, kallid kaaskommentaatorid - palun mitte muutuda isiklikuks (ka mitte kolmandate isikute suhtes, olgu nad debiilikud või mitte). Blogi autor ei saa paraku samaga vastata ja jääb seega väitluses poolele kelle kasutada on tunduvalt "pehmem" arsenal kui oponendil.
Eks reeglitel ole ikka erandeid ja ka siinses blogis on neid ette tulnud. Küll minu arvates õigustatult, aga muidugi oleks parem kui sellele tasemele ei peaks laskuma.
Eddiesmoments ütles …
miks mul on tunne et sellele tõele peale ehitatud koorik on väga õhuke ja nõrga koha leidmine võib olla lihtsam kui me praegu arvame....sellest nende lapsik vahutamine ja absurdsed väited, neil on trumbid otsas.
... aga samas, Katõni film ei võitnud Oscarit.... Lääs ise ei tundu tahtvat sellest väga kõvasti pasundada

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA