Riigiduuma ei mõista õigusriigi aluseid

Venemaa Riigiduuma tänane ühehäälselt (poolt olid 426 saadikut) vastuvõetud avaldus seoses Arnold Meri kohtuprotsessiga on kahjuks taaskordseks kinnituseks, et Moskvas ei mõisteta või ei taheta mõista õigusriigi toimimise aluseid.

Täpselt nii, nagu Aleksandr Litvinenko juhtumi puhul ründas Moskva Briti kohtusüsteemi politiseerituses, nii püütakse Eesti õigussüsteemi tembeldada poliitiliste tellimustööde tegijaks.

Teisipeävases blogiloos ma juba viitasin Eesti-Vene suhete pingete ühele peategurile - ajaloole ehk täpsemini selle kasutamisel poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.

Venemaa on võtnud ette omamoodi ristiretke ajaloo "ümberkirjutajate" (eeskätt Balti riigid, aga ka Ukraina, Poola ja mõned teised Ida-Euroopa riigid) vastu, et kaitsta oma Võidu puutumatust. Ühtlasi muidugi püütakse naeruvääristada kohtuprotsesse, mis käsitlevad inimsusevastaseid kuritegusid.

Selleks sobivad ka kõige primitiivsemad propagandavõtted (kangelase teema muidugi veel eriti magus), nagu me oleme juba harjunud kogema. Kahjuks tähendab aga Venemaa järjekordne massiivne propagandalaviin, mis on suunatud meie Euroopa partnerite mõjutamiseks, Eestile kannatliku ning järjekindla selgitustöö jätkamist.

Kommentaarid

Unknown ütles …
Venemaa ei mõista meelega,sest omal on represseeritud 20 miljonit:see tohutu kahjunõuete laviin.Omal ajal ta nagu tegi algust rehabiliteerimisega aga nõuded tulevad ja jäeti soiku.Vahet ju pole kes Sul`kuklalasu teeb kas fashist või kommunist!Euroopa ei tea ju muhvigi meie kannatustest:
Anonüümne ütles …
Vaatasin Vene saadet "Sudite sami", kus tõsimeeli arutati selle üle, kas Meri üle kohtupidamine on "kuritegelik". Saate külaliste hääletusel vastasid 91% jaatavalt.

Kas Vene telekanalid seavad ise neid saateid kokku, kästakse neil sellise rõhuasetusega saateid teha või tuleb see inertsist?
Marko Mihkelson ütles …
Ilmselt võis see nii ka olla. Üldine foon ja sisepropaganda ju soodustab sellist meelsust. Samas olen oma sõpradelt ajakirjanikelt kuulnud, et taoliste jutusaadete stsenaariumid, küsimused ja hääletustulemused antakse ette Kremlist.
Anonüümne ütles …
parim, mis ma venemaalt antud kontekstis kuulnud olen, on isegi eesti meediakanalitest läbi lipsanud küsitluse "keda te peate Venemaa suurimateks vaenlasteks?" tulemused, mille järgi 50% vastanuist ei osanud sellele küsimusele vastata. Nii et umbes pooltele venelastele pole riiklik vaenlase otsimise propaganda mõjunud:)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA