Kas tõesti Obama ja McCain?

Vaatamata sellele, et Hillary Clintonil on Lääne-Virginia eelvalimiste eel tervelt 43punktiline edumaa Barack Obama ees, jäävad tema võidulootused üha ahtamaks. Eriti kõnekas on asjaolu, et Obama on esimest korda võrdsustanud seisu ka nn superdelegaatide osas või koguni Clintonist möödunudki. See võib sundida endist esileedit loobuma veel enne augustikuist parteikongressi. Obama kampaaniajuht on selles päris kindel.

Seega võib demokraatide siseheitlusest väljuda võitjana 46aastane Obama. Kui läheb nii, siis minu arvates on John McCainil novembris suuremad võiduvõimalused. Ma võin küll eksida, kuid pastori-skandaal ning hajusus julgeolekuküsimustes (Hamas on suhtunud soosivalt Obamasse) võivad teha Obamast põhikampaanias haavatava kandidaadi. Demokraadid saavad muidugi mängida "muutuste muusikale", kuid see ei pruugi olla lõpuni kandvaks jõuks. Igatahes on veel 4. novembrini kuhjaga aega ning peakampaania pole veel alanudki.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kas teie hinnangul ei ole G.W.Bush ühtlasi ka vabariiklastele haua kaevanud nendeks valimisteks?
Sest praegusel hetkel ja tegelikult kogu kampaania vältel on kõik kandidaadid proovinud Bushile vastanduda, McCainil on seda küll märksa keerukam teha, kui Obamal/Clintonil.
Kuidas tunduvad teile vabariiklaste/demokraatide erakondade toetusprotsendid ja nende olulisus?
Marko Mihkelson ütles …
See on terane küsimus. Loomulikult on McCaini suurimaks probleemiks Bushi viimased 8 aastat. Ja see on demokraatide suurim lootus. Viimased küsitlused viitavad demokraatide napile edule, kuid eks tegelikud suhtarvud ilmne otseses kampaanias. See aga alles algab.
Anonüümne ütles …
Kui ameeriklased tõesti valivad McCain'i, pole mul neist isegi kahju - iga rahvas väärib oma valitsejaid. Eestile oleks see selgelt kahjulik, kuigi ka MM kaldub pigem tema poole - minu jaoks siiani arusaamatu tõsiasi.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Tõnu, äkki selgitad selle arvamuse tagamaid? Praegu jääb suht lapsesuulik mulje.
Anonüümne ütles …
Lapsesuu ütleb: Alustaks sellest - valdav osa (70%-80%) ameeriklastest leiab, et nende riik on valel teel! Kui lahe oleks siis sellel teel jätkamine:)?
Vabariiklaste administratsioon on teinud peaaegu kõik valesti! Alustades skandaalsest eelarvedistsipliinist ja lõpetades välispoliitikaga. Suurim ämber on muidugi Iraagi sõda - ükski sõja põhjus pole osutunud tõeks, ükski (deklareeritud) eesmärk pole saavutatud, õnnelikku (ehk võidukat) lõppu pole näha, USA prestiizh on langenud erakordselt madalale. Selle vilju võisime näha NATO tippkohtumisel, kus USA arvamus selgelt "teiseks" jäi.
Majandus on juba languses, kuid selle tegelikku seisu on raske isegi hinnata. Märgid näitavad, et kapitalism pole ülima vabaduse tingimustes jätkusuutlik, häda korral peab riik appi tulema jne, jne. Pikaks läheb.
Kujutle nüüd suuremat osa ameeriklasi otsustamas, et samamoodi jätkata on tore!

Muidugi on Obama tundmatu suurus ja tema valimine seotud riskiga, kuid selles sisaldub ka võimalus muutusteks. Valides McCaini, on tõenäosus sama teed jätkata väga suur.
Miks on see meile üldse tähtis? USA on meie tugevaim liitlane ja Eesti julgeolek sõltub palju just sellest liitlassuhtest. Meie huvides on, et see liitlane oleks võimalikult tugev, või vähemalt ei nõrgeneks edaspidigi. Kuigi McCain võib teada, kus Eesti asub ja võib julgelt ka Putini silmis kolme tähte (KGB) näha, mis kasu sest, kui tema taga pole olulist jõudu?!
Lõpetuseks viide jutule, mis samal teemal: http://blog.icds.ee/article/usa-jaergmine-president-on-barack-obama-john-mccain-voi

Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA