Medvedevi ainus lootus - 100 päeva

Täna keskpäeval see siis juhtubki. Dmitri Medvedev annab vande ning asub Venemaa presidendi ametisse. Paljud suhtuvad sellesse "võimujärgluse tseremooniasse" tõsise umbusuga. Üks nendest olen ka mina. Pigem võiks tähtsamaks sündmuseks homme pidada seda, et Vladimir Putinist saab Ühtse Venemaa esimees.

Kuid ikkagi. Olgugi, et Medvedevit ei valitud presidendiks demokraatlike ja ausate valimiste kaudu, oleks mõistlik anda talle vähemalt 100 päeva enda näitamiseks.

Medvedevit on peetud pisut "liberaalsemaks" ning "pehmemaks" figuuriks, kes võiks Putini kruvitud pinget veidi leevendada. Lootus on ju kena, kuid seda peaksid toestama ka selged tegevused. Igatahes alustas Putin kohe pärast presidendiks saamist 2000. aastal oma käikude astumist. Üks esimesi nendest oli telekompanii NTV suukorvistamine.

Mida võiks või peaks tegema Medvedev? Kui ta vähegi tahaks luua endast demokraatlikumat ja õigusriigi põhimõtteid austava poliitiku kuvandit, siis üheks esimeseks sammuks võiks olla näiteks poliitvangide, eeskätt Mihhail Hodorkovski vabastamine. Samuti oleks tõsiseks märgiks sammud poliitiliste vabaduste taaskehtestamise suunas ning meediavabaduse tagamine.

Ma ei tahaks muidugi sündmustest ette rutata, kuid see kõik oleks siiski liiga suureks üllatuseks. Kõik see oleks ehk võimalik, kui Venemaa oleks kasvõi teelgi demokraatia suunas. Paraku on tegemist autoritaarse süsteemiga, kus juba iseenesest on sisse kirjutatud konflikt laialdaste vabaduste ja korporatiivsete eelisõiguste vahel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Nüüd on siis see tseremoonia läbi. Medvedevi lühike kõne algas kohe umbes sellega, et kõige olulisem tema jaoks on inimõigused ja vabadused jne. Arvan, et selline võibki olla plaan, et Medvedevi ülesandeks on suhteid läänega kiiresti parandada, olukord on nende jaoks liiga hulluks läinud. Tegelikult venelased teavad, et kokkuvõttes on neil mingi ülemaailmse konflikti korral pääsemislootust ainult sõjalise liidu korral lääneriikidega. Muideks Karu, st Medvedev on tõesti pisut sarnane viimase Vene tsaariga, eks näis kas saatus saab olema temaga vähem karm.
kronja ütles …
keegi vist tõsiselt arvab, et kümne aastaga annab seaduslikult teenida mõned miljardid dollareid sellises kohas nagu venemaa, kus demokraatiat pole ollagi jne. kuidagi vastuoluline ei tundu?
see, et kriminaalasjaga pole kõik korras (pehmelt öeldes) on siililegi selge, aga nimetada hodorkovskit "poliitvangiks"?.. näidispoomine, muud ei midagi.
Anonüümne ütles …
kronja: need vargad-miljardärid, kes hakkasid võimudega "koostööd" tegema, neid pole puudutatud. Ja putin on ilmselt venemaa rikkaim inimene...ärgu tuldagu mulle seletama, et presidendi palgast.

Venemaal puudub selle üle igasugune kontrollivõimalus, kuidas võim rahasid kasutab...
kronja ütles …
salasilm,
see on ju natuke teine teema? minu meelest ei ole korrektne varast nimetada poliitvangiks, ja seejuures ei oma mitte mingisugust tähtsust, kas teised vargad istuvad või mitte. kui tuua analoogia - sina ja mina oleme poevargad, mõlemad jäime vahele, mina andsin politseile ära kõik mis varastasin ja peale kauba andsin infot ka teiste varaste kohta, sina otsustasid olla aus oma vargasõprade vastu ja näitasid politseile keskmist sõrme. mind lasti vabaks, sina läksid vangi - kas see tegi nüüd sinust poliitvangi? (ja see, et politseiga koostööd tegevad pätid lastakse vabaks on üldlevinud praktika, mitte "korrumpeerunud venemaa" leiutis)

ma ei vaidle ju vastu, et lood pole päris "demokraatlikud", eksju? aga see, et keegi varastas mõni miljard mõne rahakoti asemel ja nüüd suure hurraaga vangi sattus ei tee temast suurärikast "poliitvangi"..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?