Saksamaa erisuhe Venemaaga

Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri viiepäevane visiit Venemaale pole midagi muud, kui jõuline kinnitus Berliini ja Moskva erisuhtele. Kui siia lisada veel seegi, et Venemaa vastne president Dmitri Medvedev teeb esimese Lääne visiidi Saksamaale, siis jooksevad otsad kenasti kokku.

Kuid mida siis ikkagi Steinmeier Venemaal tegi? Ehk kõige tähelepanuväärsem oli tema kõne Jekaterinburgi ülikoolis. Seda väärib lugeda ning analüüsida. Olgugi, et Steinmeier laseb kõnes Saksamaa kõrvale ka Euroopa Liidu, ei hooli ta kordagi ühestki murettekitavast hetkest.

Muidugi surub ligi 60 miljardi euro suurune kaubavahetus Saksamaa ja Venemaa vahel Steinmeierit poliitilisele viisakusele, kuid ikkagi võinuks kõnes kasvõi diplomaatiliselt peegelduda vastasseis poltiiliste vabaduste (Hodorkovskist Kasparovini) piiramisele või naabrite nagu Gruusia ja Ukraina tümitamisele.

Steinmeier nautis välisministrile enneolematult pika visiidi jooksul suurt tähelepanu. Ükski teine läänemaailma liider ega veelvähem välisminister ei oma Kremlile täna sellist lähedust. Eks põhjuseid tuleb otsida sotsist Steinmeieri endise bossi, liidukantsler Gerhard Schröderi seotusest Gazpromi ning Venemaa juhtkonnaga.

Samas on see paras nüke konservatiivist liidukantslerile Angela Merkelile, kes pole kunagi sellist vastuvõttu Venemaal nautinud. Loodetavasti suudab Saksamaa ajakirjandus siiski osaltki harutada lahti serda bütsantslikku mängu, mida Moskva sakslaste kallal täna harrastab.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA