Kas lääneriike juhib üksnes "kõhumure"?

Nii võiks küsida pisut enam kui nädal pärast NATO tippkohtumist Bukarestis. Venemaa õelutsemine ning ähvardamine naabrite suhtes peab leidma lääneriikide hulgas selge ja ühemõttelise hukkamõistu. Kuidas on võimalik, et ühe riigi president nimetab 46 miljoni elanikuga naaberriiki pelgalt kunstlikuks moodustiseks, seades sellega otseselt kahtluse alla tema territoriaalse terviklikkuse.

Huvitav, kui keegi kolmandate riikide riigipeadest nimetaks mõnda suuremat Euroopa Liidu liikmesmaad lihtsalt kunstlikuks moodustiseks, siis kas sellele järgneks samuti häbelik vaikus. Võib olla. Lihtsalt keegi ei söanda seda teha.

Kahjuks allutasid suuremad lääneriigid Bukarestis üldhuvid egoistlikele majandushuvidele. Muidugi tähendab see otseselt ühe või teise poliitiku isiklikku edu ja partei head käekäiku, kuid suurt ja selgroogset poliitikat siin ei paista.

Tegelikult paljastas Bukarest tõsiasja, et läänemaailmal puudub täna karismaatiline poliitiline liider, kes suudaks erimeelsused hajutada. Liiga palju sõltub lääneriikide tegevuses täna "kõhumuredest". Kui üks Euroopa suurriik eelistab otsesõnu energiasõltuvust Venemaast, siis on muidugi raske eeldada, et poliitilistes otsustes eksisteeriks sõltumatus.

Kohe kuidagi ei saa nõustuda ka Soome keskerakondlase Paavo Väyryneniga, kes soovitab NATOl kuulata Venemaa arvamust või isegi arvesse võtta viimase huve. Sellises arvamuses peegeldub pigem soometumise taak, kui kaine analüüs. Kuidas saab Venemaal olla mingit sõnaõigust organisatsiooni tegemistes, kuhu ta ise ei kuulu ning mida ta peab ise ajalookammitsates püsides oma suurimaks julgeolekuohuks.

Jah, Putin pakkus Bukarestis- oleme sõbrad. Kuid mida see tähendab? Kas sõpruse all tuleb mõista Moskva õigust oma naabreid mõnitada, lääneriikide kodanikke polooniumiga tappa või põhimõttelagedaid poliitikuid pelgalt üles osta? Ükski nendest pole kuigi hea viis usalduse võitmiseks ja sõpruse suurendamiseks. Või vaidlete vastu?

Mida teha? Väljapressimise vastu sobib kõige paremini kas külm ükskõiksus või selge vastupositsioon. Kui annad sõrme, võetakse käsi. Kui oled endas kindel, võid saavutada enamat mesimagusast soovmõtlemisest. Seepärast on lääneriikide edu pandiks ühine ja järjekindel tegevus. Olgu see siis Gruusia ja Ukraina reformide toetamine, raketikilbi rajamine või ühiselt globaalsete väljakutsetega tegelemine. Päris selge on see, et omakasul on lühikesed jalad.

Kommentaarid

Ain Kendra ütles …
Küsimus seekord veidi laiem.
USAs on kriis - pangad, kinnisvarasektor ja riigivõlg.
USA on Hiinale tohutult võlgu. Kas parandaks USA seisu see kui sõdalased maailmast koju toodaks? Ehk siis Iraagi ja Afganistani tsirkusest loobumine?
Milline mõju sellel käigul oleks EL jaoks - ilmselt tuleks ka meie poisid koju. Kas üldse jätkuks rahvusvaheline abi nendele maadele või jäetaks kogu värk omapead? Mis siis juhtuks? Kas on võimalik abikanalite jätkamine ilma sõjalise kohalviibimiseta?

USA valimistes tõenäoline, et McCain võidab sest Obama ja Clinton kulutavad rahad ja püssirohud omavahelises kemplemises. On arvatud et McCaini võit Eestile parim oleks. Millel see oletus tugineb?
Anonüümne ütles …
USA jagab miljardites sõjalist välisabi Iisraelile, kes võiks tegelikult ka ise toime tulla. Äkki oleks hoopis see koht, kust alustada?
Ain Kendra ütles …
Millised on presidendikandidaatide arvamised eeltoodud küsimuses?
Anonüümne ütles …
Murelikuks teeb, et samad riigid, mis nüüd Venemaale vastu tulid, hakkavad ka uuenenud EU-s "juga juhtima". Kardan, et meie julgeoleku olukord muutub ebakindlamaks. Itaalias võib Berlusconi jälle võimule tulla - venelastel üks sõber juures.
USA on nõrk ja nõrgemaks veel muutub, mingit head väljavaadet neil pole. Kui Iraagist väed välja viiakse, on tagajärjed ennustamatud ja USA prestiizh saab veel ühe hoobi. Sellele vaatamata pole Iraagi okupatsiooni kaua võimalik jätkata - raha on juba ammu otsas, varsti pole ka krediiti võimalik saada.
Sellises olukorras peaks Eesti oma julgeoleku tagamise viisid kindlasti üle vaatama ja käituma vanasõna kohaselt - "Looda Allahile aga kaamel seo kinni". Seni on ainult Allahiga piirdutud.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Huvitav lugemine
http://www.kavkaz.org.uk/russ/content/2008/03/07/56823.shtml
tambet ütles …
sandy'le -> Päris süngetes värvides tulevikustsenaarium. A mine sa tea, imedemaal on ju kõik võimalik :)
kronja ütles …
kavkaz.org on üks tõsiseltvõetav resurss, indeed.. samas olgem ausad, ega keegi ei väitnudki, et seal midagi tõepärast kirjas on? :) ulmefilmide vaatamine võib kellegile samuti huvitav olla..
kronja ütles …
näiteks, see tekst on samuti üsna huvitav, kuid veidi teise vaatevinkli alt:
http://www.kavkaz.org.uk/russ/content/2008/02/23/56540.shtml

kuid ilmselt sellele viiteid ei postitata, kuna ta ei klapi eesti ametliku seisukohaga - itškeeria võitleb oma iseseisvuse eest? kurb lugu küll, et nad ise sellest midagi ei tea ning räägivad pigem lugusid kuidas muu maailm islam'i maha suruda üritab ning just selle vastu nad sõdima peavadki..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA