Ukrainast heade uudistega

Eilsed ja tänased kohtumised siin Kiievis on lisanud vähemalt mulle kindlat veendumust, et Eesti välispoliitiline tegevus Ukraina suunal on olnud edukas.

Nii minu kolleeg Verhovna Radas Boriss Tarasjuk, asevälisminister Andrei Vesselovski kui asepaminister Hrihori Nemyrja kiitsid kui ühest suust Eesti toetust Ukrainale NATO Bukaresti tippkohtumise eel ja ajal. Sama käib ka meie tegevuse kohta Ukraina toetamisel Euroopa Liidu naabrusprogrammi raames.

Tõsi, eriti Euroopa Liidu integratsiooni suunal on Kiievil veel väga ja väga palju vaja ära teha, et muutuda vähegi kindlamaks liitumiskandidaadiks. Teemad alates korruptsioonist kuni üksikute seaduste ajakohastamiseni (äriseadustikust maaomandi küsimusteni) eeldavad siinsetelt poliitikutelt kohati tõsist eneseületamist. See kõik võtab aega ning ega keegi eeldagi, et Euroopa Liidu suunal vaatamata rahva toetusele (üle 50%) suudetaks kiiret läbimurret.

Küll aga on vahetumad lootused (ja muidugi) seotud NATO integratsiooniga. Bukaresti tulemustega ollakse üldiselt rahul, kuid eeldatakse siiski, et detsembris annavad NATO välisministrid Ukrainale liikmelisuskava.

Seoses NATOga on muidugi ukrainlastel kõva sisemine selgitustöö ees, sest vaid 21 protsenti elanikkonnast mõistab ja toetab riigi liitumist alliansiga.

Igatahes olid kiired poolteist päeva Kiievis Euroopa Liidu asjade komisjoni delegatsioonile väga sisukad. Nüüd on ees pikk bussisõit läbi Ukraina, et õhtuks jõuda juba Moldova pealinna. Seal seisavad homme ja ülehomme ees juba kohtumised meie Moldova kolleegidega.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ei tule seal mingit "kohati tõsist eneseületamist", eriti veel kui ajad raskevõitu on. Elu on näidanud, et rasked otsused lükatakse (poliitikute poolt) nii kaugele kui võimalik.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA