Viisakuskohtumine Sotšis

USA presidendi Georges W. Bushi viimane kahepoolne kohtumine Venemaa presidendi Vladimir Putiniga läinud nädalavahatusel Sotšis oli peaasjalikult viisakuskohtumiseks, kus ei üks ega teine pool ei püüdnudki millegi põrutavaga üllatada. Isegi kui keegi seda soovis, ei võimalda Venemaa ja läänemaailma suhete ja hoiakute tänane kogum millegi murrangulisega taolistel kohtumistel lagedale tulla.

Olgugi, et Valge maja nõunikud püüdsid Air Force One'i pardal pikal tagasilennul Washingtoni veenda ajakirjanikke kohtumise positiivsetes tulemustes, jäävad küsimused endiselt õhku. Puudutagu see siis konkreetselt raketikilpi või laiemalt USA-Vene suhteid.

Ka veel eelmisel nädalal Washingtonis olles võis erinevatel kohtumistel tunnetada, et mõneti ootamatult esile kerkinud kohtumine Sotšis ei pruugi kuigivõrd arvestatavaid vilju kanda. Eks Bushi jalgealust õõnestas pisut ka teatav ebaõnnestumine Bukarestis NATO tippkohtumisel, kus Valge maja positsiooni NATO laienemise ja liikmelisuse tegevuskava osas kärbiti oluliselt Euroopa partnerite poolt.

Üks teema või küsimus, mida Washingtoniski kuulda oli, puudutas nn kahepoolsete suhete "strateegilist raamdokumenti". Viimane oli arutusel ka Sotšis. Selle sisuks on põhiomõtteliselt tõdemus, et nii Moskval kui Washingtonil on tänases maailmas "suurtes küsimustes" rohkem ühist kui lahutavat. Seda siis alates tuumarelvade leviku vastu võitlemisest kuni jõudsalt kasvava kaubanduseni.

Bushil oli Sotšis võimalik paarikümne minuti vältel kohtuda ka Venemaa tulevase riigipea Dmitri Medvedeviga, kes olla jätnud talle sirgejoonelise ja asjaliku mehe mulje. Ka Putinit iseloomustas ta nende viimasel ühisel pressikonverentsil kui meest, keda saab usaldada. Toredad diplomaatilised väljendused muidugi. Kuid kui palju on neil siiski tegeliku katet. Kahtlen selles.

Kommentaarid

kronja ütles …
kui tohib küsida, mis oli selle postituse mõte? n.ö. peamine point?

et midagi murrangulist mõneti ootamatult kerkinud sotši kokkusaamiselt polnud ka oodata, aga kuna venemaal ja usa'l on "suurtes küsimustes" palju ühist siis putinit ega medvedevit siiski usaldada ei saa?
Anonüümne ütles …
Panen nagu ikka teemast mööda, aga ei saa taaskord kirumata jätta meie ajakirjandust. Ilves kohtub Sarkozyga, ühega maailma otsustajatest ja meie troppajakirjanikud oskavad ainult presidendi kantselei teksti maha kirjutada. See on ju superhuvitav mis toimus jne, aga täiesti lootusetu on kusagilt mingitki infot saada.
Anonüümne ütles …
etv väliskorrespondent tegi ilvesega intervjuu :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA