Venemaa jõuetult provotseeriv avaldus

Vene välisministeeriumi tänane lühike pressiavaldus on kahjuks veelkordseks kinnituseks, et Moskva ei soovi suhete normaliseerimist Euroopa Liidu ja NATO liikmesmaa Eestiga. Esiteks juba avalduse ajastus on provokatiivne ning selle iseloom on suunatud pingete üleskütmisele.

Teiseks Vene diplomaadid lihtsalt süüdimatult luiskavad, kui asetavad suhete normaliseerimise üksnes Eesti valitsusest sõltuvaks. Venemaa pole ei viimase aasta ega sisuliselt viimase 17 aasta jooksul kordagi tõsiselt välja näidanud, et soovib suhteid Moskva ja Tallinna vahel normaliseerida.

Moskva äsjane avaldus on tegelikulkt ehedaks näiteks imperialistliku mõtteviisi elujõulisusest. See tobe näpuga viibutamine ning demokraatlikust maailmast (tahtlikult) mittearusaamine viitab paraku meile ja meie partneritele ohu olemasolule.

Eesti välisministeeriumi kiire reageering on igati kiiduväärne. Samas tuleb meil kuni 9. maini valmis olla uute võimalike propagandarünnakute või lausvale tõrjumiseks. Hea oleks ehk mõnes teemas ise proaktiivsem olla. Näiteks võiks aktiivselt meenutada küberründeid ning sellele järgnenud reaktsioone maailmas.

Teisalt on siiski äärmiselt oluline väga selgelt rõhutada oma positsioone Euroopa Liidu ja Venemaa suhete raamistuses. Ükski põhimõtteline otsus, sealhulgas tulevase partnerlus- ja koostööleppe heakskiit ei tohi sündida enne, kui Venemaa pole teinud samme suhete normaliseerimiseks Eestiga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA