Venemaa "unistab" Euroopa lagunemisest

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ei jäta oma tänases artiklis ajakirjas "Profil" kuigi palju enda teada. Analüüsides Bukaresti ja Sotši kohtumiste järgset aega, ütleb Lavrov otse, et Euroopa on tagasiteel "traditsiooniliste rahvusvaheliste suhete" juurde.

Teisisõnu ihkab Venemaa läänemaailmale peale suruda 19. sajandist tuttavat välispoliitikat, püüdes kõigiti õõnestada kujunemisjärgus olevat Euroopa Liidu ühist välis- ja julgeolekupoliitikat. Sama kehtib ka NATO sisemise ühtsuse kohta.

Mida võiks sellest artiklist välja lugeda? Esiteks leidub Lavrovi mõttekäigus terve rida vastuolulisi väiteid. Ühest küljest räägib ta rahvusvahelise solidaarsuse vajalikkusest, samas aga taunib läänemaailma justkui "blokilist" mõtlemist ja käitumist. Muidugi ise ennast paljastades, et "blokilisest käitumisest" räägib üksnes ajaloo pantvangis siplev Venemaa.

Teiseks püüab Lavrov mõista anda, et õigusriikluse ja hea valitsemistava edendamine Euroopa idaserval kahasse NATO laienemisega pole sugugi olulised teemad. Ehk täpsemini teemad, mis käivad vastu Venemaa rahvuslikele huvidele. Seepärast rõhutab "Smolenski torni" peremees globaalse koostöö vajalikkust nii alates "iganenud" finantssüsteemi uuendamisest kuni rahvusvahelise terrorismi vastu võtilemiseni välja.

Kolmandaks võib öelda, et Venemaa püüab lihtsalt ennast kasulikuks muuta ja erinevad teemad omavahel ühte puntrasse siduda. Mäng käib sellele, et läänemaailmas leidub mõni nõrk lüli, kes Moskva peibutustele järele annab ning Euroopa ühise käitumise keerukamaks muudab.

Samas on Venemaa tegevus Gruusia territoriaalse terviklikkuse lõhkumisel kõike muud, kui soov läänemaailmaga ühte jalga astuda. Nagu meelitavalt kirjutab Lavrov. Paraku teeb Venemaa ise kõik selleks, et enda suhtes läänemaailma suuremale ühtsusele sundida.

Kommentaarid

kronja ütles …
härra mihkelson, võtan endale julguse natuke kommenteerida teie järjekordset vaimusünnitist (ma annan endale aru, et kõik mida te suudaksite vastu teha on nimetada mind propaganda ohvriks ühtegi väidet sisuliselt ümber lükkamata, seega säilitate te ka edaspidi väärika vaikuse. irw.)

"Analüüsides Bukaresti ja Sotši kohtumiste järgset aega, ütleb Lavrov otse, et Euroopa on tagasiteel "traditsiooniliste rahvusvaheliste suhete" juurde." - kuna see lause on teil võetud jutumärkidesse järeldan ma, et tegemist on tsitaadiga? artiklis sellist lauset ei esine. kas te suudate venekeelse tsitaadi (originaali) tuua, või te olete valevorst?

"Teisisõnu ihkab Venemaa läänemaailmale peale suruda 19. sajandist tuttavat välispoliitikat, püüdes kõigiti õõnestada kujunemisjärgus olevat Euroopa Liidu ühist välis- ja julgeolekupoliitikat. Sama kehtib ka NATO sisemise ühtsuse kohta." - vastupidi, venemaa välisminister räägib sellest, et maailm on viimase 16 aastaga muutunud ja sellega peab arvestama, mitte elama mineviku standardite järgi. viitab tõsiasjale, et venemaast on saanud arvestatav jõud rahvusvahelisel areenil, millega pole igaüks nõus (teie kõige vähem, nagu ma aru saan?)

"Mida võiks sellest artiklist välja lugeda? Esiteks leidub Lavrovi mõttekäigus terve rida vastuolulisi väiteid. Ühest küljest räägib ta rahvusvahelise solidaarsuse vajalikkusest, samas aga taunib läänemaailma justkui "blokilist" mõtlemist ja käitumist. Muidugi ise ennast paljastades, et "blokilisest käitumisest" räägib üksnes ajaloo pantvangis siplev Venemaa." - see on natuke kontekstist välja tiritud väide, kas teile ei tundu? ma ei räägi juba tõsiasjast et bloki (nato) laienemisest räägib ükskõik kes peale venemaa enda...

"Teiseks püüab Lavrov mõista anda, et õigusriikluse ja hea valitsemistava edendamine Euroopa idaserval kahasse NATO laienemisega pole sugugi olulised teemad. Ehk täpsemini teemad, mis käivad vastu Venemaa rahvuslikele huvidele. Seepärast rõhutab "Smolenski torni" peremees globaalse koostöö vajalikkust nii alates "iganenud" finantssüsteemi uuendamisest kuni rahvusvahelise terrorismi vastu võtilemiseni välja." - pigem loen ma sel teemal väga selget statementi - kui te soovite, et venemaa arvestaks teiega, siis arvestage ka venemaa huvidega.

"Kolmandaks võib öelda, et Venemaa püüab lihtsalt ennast kasulikuks muuta ja erinevad teemad omavahel ühte puntrasse siduda. Mäng käib sellele, et läänemaailmas leidub mõni nõrk lüli, kes Moskva peibutustele järele annab ning Euroopa ühise käitumise keerukamaks muudab." - kas prantsusmaa ja saksamaa on teie arvates nõrgad lülid? palju õnne, aga just need riigid (lisaks mõned väiksemad mängijad) olid bukarestis selle poolt, et venemaa huvidega tuleks arvestada.

"Samas on Venemaa tegevus Gruusia territoriaalse terviklikkuse lõhkumisel kõike muud, kui soov läänemaailmaga ühte jalga astuda. Nagu meelitavalt kirjutab Lavrov. Paraku teeb Venemaa ise kõik selleks, et enda suhtes läänemaailma suuremale ühtsusele sundida" - kaks rida ülalpool, sama tekst siia.

üldiselt jäi mulje et te (või teie referent/kes iganes) kas ei valda vene keelt piisavalt hästi et loo mõtte teieni heal tasemel tuua, või siis panite antud kompliatsiooni kokku lootes, et teie blogi lugejad vene keelt ei valda ning ei suuda ise originaalis lugeda, mida tegelikult inimesed räägivad.
Marko Mihkelson ütles …
Kronjale: austan kõiki arvamusi, kuid siin jään enda juurde. Kronja või kes te tegelikult olete: lihtsalt lisandusena, et vene keelt tean ma hästi ning kõik oma blogilood kirjutan ise. Seega on siin blogis suhtlus otse autori ja ei kellegi teisega.
kronja ütles …
ma siiski küsin veelkord:

"ütleb Lavrov otse, et Euroopa on tagasiteel "traditsiooniliste rahvusvaheliste suhete" juurde." - kus kohas seda originaalis öeldakse? ma nagu uurisin ja puurisin ja ei leidnud, et kusagil oleks sellist asja väidetud, veel vähem "otse". jään ootama teie vastust.
Marko Mihkelson ütles …
Jutumärgid ei tähenda ju alati otsekirjet tekstist, vaid mõttelist viidet. Oma laiewmat silma- ja mõtreringi, Kronja. Head ööd!
kronja ütles …
ehk siis tegemist on teie _järeldusega_, mitte mister lavrovi "otse ütlemisega". häbi pole? ilmselt mitte.
Marko Mihkelson ütles …
Kronja: veel üks viide. Kuna sa vene keelt ilmselt veidi ikka oskad, siis loe ka siit: http://www.newsru.com/arch/russia/21apr2008/lavrov.html.
kronja ütles …
nii? sisuliselt ju sama tekst, mis ka blogis antud viites.
andke palun venekeelne tsitaat, kus on see "otse ütlemine", et euroopa on tagasiteel "traditsiooniliste rahvusvaheliste suhete" juurde? ma ei loe seda mitte kusagil välja.
tambet ütles …
Lugedes seda artiklit, tundub tõesti, et hr. Lavrov püüab Venemaad korraga nii vajalikuks teha kui ka julgustab usaldama :) Ei tea, vaadates viimaste aastate käitumismustreid, tekib vägisi eelarvamus selliseid jutte lugedes...

Kronjale -> esimene samm, et su kommentaare tõsiselt võtta, oleks esinemine oma nime all, mitte inkognito. Selliselt oled sa ju üks neist paljudest Delfi kommentaatoritest.Sealt oskaks me kõik võtta copy-paste mõni Venemaad ülistav avaldus ja siia tõsta. Aga mida see annaks?
kronja ütles …
kuidas "tambet" erineb "kronjast"?
kas esinedes "tambet" nime all on isik X vähem inkognito? lasteaed, ausõna..
tambet ütles …
Kronjale- Kui 'kronja' on su pärisnimi, siis mitte ;-).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?