Slovakkia edu avab tee ka Eestile

Slovakkia edukus eurole üleminekul on väga hea uudis. Kui Sloveenia kõrvale jätta, siis Slovakkiast saab esimene Ida- ja Kesk-Euroopa riik, kes suure tõenäosusega 1. jaanuarist 2009 siseneb 16. riigina eurotsooni. See on kahtlemata hea uudis ka meile.

Miks? Aga eeskätt seetõttu, et Slovakkia paotatud uks tähendab eurotsooni "poliitilist" laienemist ka teistesse Euroopa idaserva riikidesse, sealhulgas Eestisse. Mõistagi jääb eelduseks teatud tingimuste täitmine.

Slovakkia tänane edukus oma inflatsioonimäära (3,8 % sellel ja 3,2 % tuleval aastal) juures viitab otsati sellele, et Eesti jättis 2005-2006 kasutamata väga hea võimaluse liitumaks euroga juba 1. jaanuarist 2007. Brüsselis on see avalik saladus, et meie suutlikkus poliitilise otsuse lobeerimiseks oli küllaltki madal.

Kuid sellest hoolimata tuleb meil nüüd teha kõik, et hiljemalt tuleva kümnendi alguses see mitte ainult majandus-, vaid ka julgeolekupoliitilise tähtsusega samm lõpuks ära teha. Alles eurole üleminekuga võime öelda, et oleme Euroopa Liiduga integreerumisel saavutanud täistaseme. Ja Rootsi ega Taani pole siin meile päriselt võrdluseks.

Kommentaarid

kronja ütles …
eesti keeles oli vist slovakkia? vene keeles on "словакия".. küll aga on olemas slovaki vabariik..
Marko Mihkelson ütles …
Tänud Kronja:) Loomulikult Slovakkia!
Anonüümne ütles …
Marko, mis tähendab "poliitiline" laienemine?
Mis puudutab 2005-2006 aasta hea võimaluse kasutamatajätmist, olen Sinuga nõus. Kui midagi üldse Reformierakonnale ette heita, aga ette heita on oi.oi kui palju, siis seda, et euro võimalused populismiiharuses ja saamatuses maha mängiti.
See avalik saladus poliitilise lobeerimise kohta ei ole ainult Brüsselis teada, see on sama nüüd ja praegu ning ei näita paranemise märki Sinu riigikogus Euroopa asjade komisjoni esimeheks ning väliskomisjoni liikmeks olemise ajal.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA