Ukraina presidendi keeruline köietants


Ukraina president Viktor Janukovitš on oma ametisoleku esimestel nädalatel teinud tõsist köietantsu, püüdes hoida riigi välispoliitilist orientiiri kusagil Venemaa ja läänemaailma vahepeal. Neutraalsust sihtiv Ukraina uus administratsioon on väga keerulise ülesande ees - kuidas sõbrustada Venemaaga oma suveräänsust ohtu seadmata?

Nagu eeldada võis, hoiab president Janukovitš oma ametiaja alguses küll pisut enda valijate poole (see tähendab muu hulgas ka Venemaaga suhete soojendamist), kuid ei jäta arvestamata ka peamiselt Lääne- ja Kesk-Ukraina elanike läänemeelsemaid püüdlusi.

Nii on Ukraina riigipea esimesel kuul külastanud Brüsselit ja Moskvat, lubades mõlemal pool suhete edendamist. Tõsi, diplomaatiliste käikude põhjal on vähemalt välja paista pisut aktiivsem tegevus Venemaaga suhete soojendamisel.

Samas pole Janukovitš rutanud ellu viima kampaaniaaegset lubadust Ukraina viimisest Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliitu, mis rikuks riigi kohustusi Maailma Kaubandusorganisatsiooni ees. Läinud nädalal ei suutnud Ülemraada algatada arutelu tolliliidu teemadel, kuna ettepanek ei kogunud piisava hulga hääli. Puudu jäi 8 saadiku toetus.

Ka jõudis Janukovitš avalikult noomida valitsuse liiget, kes kiirustas lubama Ukraina peatset liitumist tolliliiduga. Samuti on ta loobunud vene keelele riigikeele staatuse andmisest, kuigi ka see oli tema üks kampaanialubadusi.

Samas on Janukovitš tõmmanud selgema piduri Ukraina integreerumisele euroatlandi julgeolekusüsteemi, püüeldes neutraalse riigi staatust. Valitsus on valmistamas ette vastavat seadusandlust. Märgilise tähendusega oli ka Janukovitši otsus saata laiali ametkondadevaheline komisjon NATOga integreerumiseks ning euroatlandi süsteemiga sulandumiseks loodud rahvuslik keskus.

Analüütikud on hinnanud, et tõeliselt neutraalse riigi staatuse realiseerimine nõuaks lähema seitsme aasta jooksul Ukraina valitsuselt kaitseinvesteeringuid kuni 60 miljardi dollari ulatuses. Riigi tänast habrast majandusseisu arvestades kõlab see täiesti võimatu ülesandena.

Neutraalsuse saavutamise teeb keeruliseks ka see, kui näiteks Vene Föderatsiooni Musta mere laevastik peaks jääma Sevastoopolisse ka pärast kehtiva lepingu lõppemist 2017. aastal. Viimast pole välistanud ka Janukovitš ise.

Ukraina presidendil on juba lähiajal ees väga keerulised otsustamishetked. Moskvas loodetakse, et idanaabriga suhete soojendamisele keskenduvat Janukovitšit on võimalik mõjutada Venemaale soodsate välispoliitiliste otsuste tegemisel. Nii andis näiteks Venemaa asepeaminister Igor Šuvalov alles mõni päev tagasi Kiievis mõista, et senisest soodsama (umbes 30% odavama) gaasihinna saaks Ukraina pärast liitumist tolliliiduga.

Venemaa tajub, et praegu on soodne hetk suruda Ukrainat loobuma aktiivsest euroatlandi integratsioonist ning tõmmata Kiiev tagasi enda poliitilismajanduslikku orbiiti. Tegemist on Venemaale väga strateegilise küsimusega, mistõttu võib eeldada aktiivsuse kasvu Ukraina suunal.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Analüütikud on hinnanud..." - kas PALO-ga liitumise kulusid on hinnatud? Millised analüütikud?

"Samuti on ta loobunud vene keelele..." - väga tahaks viidet!
T.B.
Marko Mihkelson ütles …
Janukovitš täna taas Moskvas: http://www.politcom.ru/9888.html
Anonüümne ütles …
Huvitav avaldus: Pavel Borodin, Venemaa Ja Valgevene Liidu Riigisekretär, pressikonverents, RIA Novosti 31.03.10. «И Казахстан тоже, и Уркаина тоже, да и все остальные наши республики в ближайшее время должны войти в НАШЕ союзное государство, еще раз повторю, не о каком вхождении в Россию речи нет, речь идет, по типу Евросоюза, о конфедеративном устройстве нашего ВСЕГО(??) постсоветского пространства». http://www.youtube.com/watch?v=7scLNktcp8s
Anonüümne ütles …
...siin võib olla seos?
http://www.iseseisvuspartei.ee/test/index.php/artikleid-liikmetelt-avatud/items/vello-leito-euroopa-liidu-ja-vene-foederatsiooni-uehinemisprotsess-vaeljus-finisisirgele.html
Tõnis

Veel: kui selgelt Jan. lubas teist riigikeelt? Väheusutav, et ta lihtsalt loobub niivõrd kaalukast lubadusest.
Anonüümne ütles …
Uhh
Eelmisele - Leito on ikka suht haige. Mitte et ta üksi oleks, ka perek. Helmed on sarnast juttu veeretanud ja paljud usuvadki seda.
Mulle jääb pisut hämaraks, miks peaks suhteliselt terve mõistusega Euroopa poliitikud soovima rikka ja rahuliku piirkonna ühinemist vaese, korruptiivse, ebademokraatliku, vägivaldse Venemaaga?

Tõnu
Anonüümne ütles …
Tõnu,
kas küsimus oli mulle või põhimõtteline?
T.B.
Anonüümne ütles …
Мелодии Рижского гетто

Воскресенье, 11 апреля, 17.00
Всемирный конгресс русскоязычного еврейства и телекомпания RTVI представляют фильмы о Холокосте, о героизме еврейского народа во время Второй мировой войны...

МЕЛОДИИ РИЖСКОГО ГЕТТО

Из более чем 80 тысяч латвийских евреев уцелело только 162 человека. Об ужасающих событиях в Риге – о синагогах, сожженных вместе с людьми, о расстреле 25 тысяч евреев в Румбульском лесу рассказывают кадры кинохроники и выжившие заключенные гетто.

Режиссер Владимир Молчанов, говоря о том, почему тема Холокоста не отпускает его, вспомнил Симона Визенталя: «Когда он уже был совсем старый, он сказал, что скоро его, как и всех, Господь заберет. И там всех спросят, чем они занимались. Один скажет, что дома строил, другой – детей учил... А он скажет тем евреям, которые погибли, были убиты, расстреляны, задушены газом, – он им скажет: "Я думал о вас“»...

Aga kuidas siin oli?
Anonüümne ütles …
T.B. - mu küsimus oli pigem retooriline ja mõeldud kommentaarina Leito haigele sonimisele. Või muidugi ka vastata.

Oleks võinud ju ka artiklit kommenteerida, sest see haakub paljuski ka Eesti poliitilise mänguga - vaatamata poliitiku positsioonidele enne valimisi, ei järgne valituks osutumisel väga järske pöördeid, sest valitu mänguruum on paratamatult piiratum, kui kandidaadil.
Mida võiks üks Eesti valija siit õppida?
Meie poliitikud on mitmeid viimaseid valimisi lansseerinud, kui viimset võitlust hea ja kurja vahel - kui võimule saab S. (või A.), siis on lõpp meie riigil ja võimu saavad moskoviidid (või fašism või rahvusvaheline imperialism vms.:D)
Sedasi on tore inimesi hirmutada ja paljud jäävadki uskuma. See võtab valijaid mõõdukamatelt, sest valitakse tõenäolisemat võitjat, isegi kui too pole päris meele järele. Peaasi, et mustad jõud võimule ei saaks. Loomulikult käib poliitika nii alla.

Tõenäoline on, et Janukovitš peab (pisut) arvestama kogu Ukraina huvidega. Samamoodi siin.

Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA