Mistrali vajatakse Kaliningradi kaitsmiseks


Sellise avalduse tegi täna Venemaa asekaitseminister Vladimir Polovkin, kui seletas ajakirjanikele, miks oleks vaja Mistral tüüpi laevu osta. Ta lisas, et enklaaviks oleva Kaliningradi kaitsmine on vajalik lähtuvalt sõjalise ohu analüüsist.

Polovkini sõnul vajavad lisaks Kaliningradile Mistrali kaitset ka Kuriili saared, kuna Jaapanil on jätkuvalt pretensioone nendele saartele. Sama allika väitel soovib Venemaa Prantsusmaalt osta ühe valmis  laeva juba 2011. aastaks ning litsensi veel kolme laeva ehitamiseks.

Nimetatud uudis avab esimest korda Vene kaitseministeeriumi nägemuse kaasaegse dessantlaeva kasutamiseks. Kaliningradi ja Balti mere laevastiku mainimine on mõistagi Eestile uudis, mis vajab tõsist tähelepanu.

Kas tõepoolest on Läänemerel viimasel ajal oluliselt kasvanud sõjaline oht Venemaale, nagu võib kaudselt mõista Mistrali paigutamise põhjendusest? Ma tookin välja kolm põhjust, mis ilmselt on mõjutanud Polovkini viidatud analüüsi.

Esiteks ja ilmselt olulisemaks küsimuseks on Venemaa Balti mere laevastiku väga räbal sõjalistehniline olukord. Sisuliselt on laevastiku opereerimisvõime kulumispiiril ning siseriiklik laevaehitus kriisis. Analüütikute hinnangul ei suuda laevastik tema tänases koosseisus tagada tõsisemate ülesannete täitmist.

Teise põhjusena võib Moskva otsust mõjutada riigi uus sõjaline doktriin, kus jätkuvalt peetakse Venemaa suurimaks julgeolekuohuks NATOt. Mistrali võimalikus paigutamises Kaliningradi võib näha teatud heidutusviisi.

Kolmandaks tuleb siiski meeles pidada, et nendel päevadel alanud Nord Streami gaasijuhtme ehitus muudab tuntavalt Läänemere strateegilist tähendust.

Aga lõpetuseks tahaks siiski rõhutada, et läbirääkimised alles käivad ning varasemalt viidatud erimeelsused Moskva ja Pariisi vahel võivad tehingu toimumise panna tõsise kahtluse alla.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Kas tõepoolest on Läänemerel viimasel ajal oluliselt kasvanud sõjaline oht Venemaale..." - viimasel ajal on oluliselt halvenenud majanduse olukord PALO-riikides: kuhu see välja võib viia, on raske arvestada.
Tõnis Bleive
Anonüümne ütles …
Oht on tõsine, soov oma lähinaabrust kontrollida on Venemaal suur. Aga haare nõrgeneb. Üks huvitav link:
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/natural_resources/article7087585.ece
Marko, oleks huvitav ka teie arvamust Poola ambitsioonide kohta lugeda.

Tiit

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?