Kohtumisele Elbel eelnes Jalta käepigistus


Venemaa ja Ameerika Ühendriikide presidentide eilne ühisavaldus tekitab kahetisi tundeid. Ühest küljest on kindlasti positiivne, et kahe suurriigi juhid rõhutavad konstruktiivset koostöövaimu. Seda on tänases keerulises maailmas väga vaja. Samas viitab "Elbe vaimu" rõhutamine paratamatult ka "Jalta vaimule".

Ühisavalduse tekstist jääb siiski mulje, et selle initsiaator on Kreml. Fašismi üle saavutatud võit oli mõistagi ajaloolise tähendusega sündmus, kuid jättis sellele vaatamata suure osa Euroopast stalinistliku türannia haardesse.

President Obama eelkäija George W. Bush pidas 2005. aasta mais Riias kõne, kus ta mõistis üheselt hukka "Jalta vaimu". Bush ütles palju vastukaja leidnud kõnes, et Jalta kokkulepped jätkasid Müncheni ja Molotov-Ribbentropi pakti ebaõiglast traditsiooni.

Loomulikult ei maksa arvata, et president Obama administratsioon seaks kuidagi kahtluse alla USA mittetunnustamispoliitika. Samas on oluline, et suurte eesmärkide saavutamise nimel tehtavad jõupingutused arvestaksid ajaloos tehtud vigasid.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
...ja 15.oktoobri kokkuleppe tava.
Tõnis

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA