Putini võit ja Venemaa kaotus

President Putini triumf tänastel parlamendivalimistel võib osutuda tegelikult Venemaale kaugemas vaates kaotuseks. Paraku on meile ajalugu korduvalt õpetanud, et Venemaa autoritaarsed režiimid ei saa lihtsalt olla jätkusuutlikud.

Usk liidrisse on Venemaal täna küll tugev, kuid suurte murede tekkimisel võib see usk ka kiiresti haihtuda uude kaosesse. Aga muresid pole Venemaal täna kuigipalju vähem kui kaheksa aastat tagasi. Rahvale ei räägita ei plahvatusohtlikust olukorrast Põhja-Kaukaasias, ei majanduse renatsionaliseerimise tegelikest tagajärgedest ega eesseisvast hinnatõusust. Rääkimata siis sellest, et Venemaa tegelikud ohud asuvad mitte Läänes, vaid lõuna- ja idapiiridel.

Ühtse Venemaa ja tema esinumbri Putini ülekaal esialgsetel andmetel on ettearvatult mäekõrgune. Riigiduumasse pääseb kuni neli erakonda (Ühtne Venemaa - 62%, kommunistid - 11%, Žirinovski liberaaldemokraadid - 10% ja Mironovi Õiglane Venemaa 7%), seejuures Kremlil on konstitutsiooniline enamus kindlalt tagatud. Liberaalsed Jabloko ja Paremjõudude Liit saavad vaevalt üle 1 protsendi.

Seega lubavad esialgsed tulemused tõepoolest rääkida mitte niivõrd valimistest kui referendumist Putini toetuseks. Nüüd on selge, et ükskõik kes ka ei kandideeriks eelolevatel presidendivalimistel, sellist toetust ei saa rahvalt mitte keegi.

Sisuliselt võib öelda, et tänaste valimistega jõudis Venemaal formaalselt lõpule võimu tsentraliseerimine. Demokraatlikud institutsioonid on vaid näilisus, mis on seatud autoritaarse keskvõimu teenistusse.

Juba üksi seepärast on ka võimatu tänaseid valimisi iseloomustada kui ausaid, vabasid ja demokraatlikke. Viimased kategooriad kahjuks Euroopa Nõukogu liikmesriigis Venemaal ei kehti. Kuigi peaks.

Kuna parlamendivalimised olid vaid vahesammuks suures võimupassiansis, siis alates täna õhtust pöördub kogu tähelepanu president Putini edasistele sammudele. Nagu siin varem kirjutasin, 23. detsembriks peab teada olema Venemaa presidendikandidaadid. Ehk siis eeloleva kolme nädalaga peab Putin oma populaarsusega midagi peale hakkama. Kes ja kas on järglane? Mis saab Putinist? Need on küsimused, mis ootavad endiselt vastamist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Huvitaks, kas väited bussidega ühest jaokskonnast teise hääletamas käivatest ja tund aega varem avatud jaoskondadest laiemat avalikustamist ka leiavad?

Hale vaadata neid parempoolseid. Isegi antud olukorras ei suudeta moodustada ühtset nimekirja... Kuidas siis loota, et nende olukord üldse paraneda saab?
Anonüümne ütles …
Nüüd peavad ühinema nii haldjad päkapikud kui inimesed. Kuri Sauron on taas hakanud kuju looma,uus sõrmus on sepitsetud ja šanghais liitlased leitud. Taas kogunevad Mordoris orkid, vargid, inimesed lõunast ja teised rahulolematud. Taas juhib neid kõikenägev putini silm.Kust küll ilmuks välja tark gandalf ja vapper sõrmuste vennaskond.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?