USA luure peatas III maailmasõja?

USA luureametite raport Iraani arvatust väiksemast tuumaohust on tekitanud suure rahvusvahelise vastukaja. Selles öeldakse, et Iraan on katkestanud oma tummarelvaprogrammi 2003. aasta lõpul. Samas siiski jäetakse lahti võimalus, et Iraan võib relvaprogrammi igal ajal jätkata.

Tegemist on osati paraja šokkuudisega, mida Iraani president on juba nimetanud "suureks võiduks". Samas on USA ja lääneriigid teatanud, et Iraan jääb ohuks vaatamata raportis esitatud andmetele.

Veel mõned nädalad tagasi lipsas president Bushi huulilt arvamus, et Iraan mängib tulega, mis võib vallandada kolmanda maailmasõja. Kas luureraport muudab Valge maja retoorikat või plaane, on praegu raske öelda.

Igatahes on USA luureametid oma analüüsis ülimalt ettevaatlikud, andes sellega selgelt mõista, et Iraagi vigadest ollakse õppinud. Kindlasti annab raport uue võimaluse diplomaatilistele jõupingutustele, mida tuleb ka kindlasti kasutada. Kuid edu on võimalik vaid siis, kui Euroopa ja USA on selles küsimuses järjekindlalt ühtsed.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
USA meedia haaras juba sellest kolmanda maailmasõja teemast kinni - kuna keegi arvutas veidi ja jõudis järeldusele et Bush oli NIE tulemustest juba teadlik kui ta oma retoorika sinna järgmisele tasandile viis.
Anonüümne ütles …
Iisraelis polda sest uudisest üldse vaimustuses: kuna seal on teadaolevail põhjustel Iraan vaenlane nr1, siis kardetakse, et surve Iraanile väheneb.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA