Põrutav Venemaa analüüs

Viimase blogiloo lõpus sai mainitud, et Washingtois asuv Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) avaldab täna mahuka analüüs-prognoosi Venemaa lähituleviku võimalikest arengutest. Nii see juhtuski ja siin see analüüs "Alternative futures for Russia to 2017" ka on.

Keskuse analüütiku Andrew C. Kuchinsi koostatud enam kui poolesajaleheküljeline raport on valminud tegelikult enne duumavalimisi ning ka president Putini viimased poliitilisi samme seoses järglase väljapakkumisega.

Ometi on ülimalt põnev lugeda nii Kuchinsi kui Venemaad hästi tundvate Anders Åslundi, Sarah E. Mendelsoni, Thomas Grahami, Henry E. Hale'i ja Cory Welti analüüse.

Peaasjalikult selle aasta kevadel ja suvel kirjutatud tekstid viitavad asjaolule, et Venemaa ei pruugi sugugi olla nii tugevatel alustel kui see välja paistab. Kuchins toob välja kolm stsenaariumit Venemaa arenemiseks järgneva 10 aasta jooksul: stabiilne stsenaarium (kõige tõenäolisem); teine lugu- liidri (Putini) tapmisega tekkiv kaos ning kolmas stsenaarium - naftahindade langusest tulenevad raskused.

Kuchins on juba jõudnud Vene ajakirjanduses vabandada, et eeskätt Kommersandi tõlkeeksimuste kaudu on ringlema pääsenud väär kirjeldus tema tulevikutsenaariumitest. Seda on jõudsalt täna levitanud ka Eesti Päevaleht oma loetavaimas online-uudises.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kohati laskus see analüüs küll müstikasse, nt. seesama Putini atentaat täpse kuupäeva ja kohaga.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA