Gaasikartell võib saada reaalsuseks

Aprilli algul Kataris kogunev maailma gaasitootjate liit (loodi 2001) võib teha otsuse kauaräägitud gaasikartelli (nn gaasi OPEC) loomiseks. Venemaa ajalehe Kommersant andmetel võivad sellega liituda neli riiki - Alžeeria, Trinidad ja Tobago, Venetsueela ning Venemaa.

Nelja peale kokku kontrollivad need riigid umbes kolmandikku maailma teadaolevatest maagaasi varudest. Lisaks suudavad need neli riiki samaaegselt mõjutada nii Ameerika Ühendriikide LNG (veeldatud maagaas) turgu (Trinidad ja Tobago ning Venetsueela) kui Euroopa gaasivarustust (Alžeeria ja Venemaa). Esialgu jäävad kartellist eemale Iraan ja Katar, kes kahepeale kontrollivad veel kuni 30 protsenti maagaasi varudest.

Analüütikute hinnangul on gaasikartelli loomise peamiseks ajendiks LNG turu kiire areng, mis on muutmas maagaasi turgu rahvusvaheliseks, mis pole enam üksi sõltuv torujuhtmetest. Teisalt on kahtlemata kartelli loomine Venemaa huvides, kes soovib suurendada seeläbi oma mõju kui maailma energia suurriik.

Gaasikartelli võimalikust loomisest on räägitud juba mõnda aega. Novembris tegeles selle võimaliku mõju ja julgeolekuriskidega näiteks ka NATO.

Kuni viimase ajani pidasid võimalikud asjaosalised ise jutte gaasikartelli loomisest pelgalt kuulujutuks. Muutuse tõi Venemaa presidendi Vladimir Putini hiljutine visiit Lähis-Idasse, kus ta esimest korda oma kommentaarides ei välistanud kartelli loomist. Lisaks neljale võimalikule ühinejale on positiivset meelsust avaldanud ka Iraan. Eks 9. aprillil Dohas paista, kas ja millisel kujul see kartell realiseerub.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA