NATO liigub energiaturvamise suunas

Äsjane leke Financial Timesi esikaanel, kus oli jutuks NATO majanduskomitee tehtud salajane ettekanne gaasitootjate kartelli (nn gaasi OPECi) oletatavast loomisest Venemaa eestvedamisel, on oluline viide sellele, et kaitseorganisatsioonis on tekkimas kasvav strateegiline huvi energiajulgeoleku teemade vastu.

Ajalehes avaldatu ei ava midagi enneolematut. Sosinad kardetavast gaasikartellist on liikunud varemgi, kuid siiani pole suudetud esile tuua yhtegi tegelikku liitvat arengut suuremate gaasitootjate huvides.

Maailma suurimate maagaasi varudega Venemaal vòib isegi olla tahtmine liita Alzheeria, Katari, Iraani, Liibya ja ehk veel teistegi suuremate gaasitootjate huvid, kuid praegusel hetkel tundub see suurema illusioonina.

Samas on aga ilmne, et NATO on asunud viimastel kuudel senisest palju tòsisemalt mòtlema, millised vòivad vòi saavad olema kaitseorganisatsiooni strateegilised huvid oluliste energiavoogude turvamisel.

Kui arvestada yhelt poolt làànemaailma kasvavat sòltuvust nafta- ja gaasiimpordist ning teisalt mitmete autoritaarse valitsemiskorraga riikide ambitsioone kasvatada energitarnete kontrolli kaudu oma mòjujòudu maailmas, siis on pàris ilmne, et strateegilisest kontrollist energiavoogude yle hakkavad yha rohkem huvituma peale USA ka teised NATO liikmesmaad.

PS: vabandan pisut vigase teksti eest. Siin San Marinos, kus homme koguneb ENPA alaline komitee, on mul kahjuks kasutada vaid kohaliku hotelli arvuti. Teadagi, see ju pakub ainult kohalikku alfabeeti:)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?