Pisike San Marino ja tema suur eesistumine

Maailma vàikseim ja vanim vabariik - San Marino on Venemaa jàrel asumas juhtima Euroopa Nòukogu Ministrite Komitee tòòd jàrgmise poole aasta jooksul. Seks puhuks on tànaseks ja homseks ka siia kokku kutsutud Euroopa Nòukogu parlamentaarse assamblee rahvusdelegatsioonide juhid.

Tavaliselt on eesistujariikides kogunevad alalise komitee istungid pigem pehmemat sorti turismiyritused, kui et tòsisemate poliitiliste arutelude paigad. ENPA pòhitòò tehakse ikkagi àra kas Strasbourgi istungite ajal (neli korda aastas) vòi komiteede tòòs, millest just paar pàeva tagasi siin blogis kirjutasin.

Seekord on aga siiski oodata paari meie jaoks tàhtsa raporti heakskiitmist, mis tegelikult sundis ka San Marinosse kohale sòitma. Esiteks peaks oma tubli tòò vilju nàgema hea kolleeg Katrin Saks, kes enne Euroopa Parlamenti lahkumist vedas assamblees raportit soome-ugri rahvaste olukorrast Venemaal. Reedel on see siin lòpphààletusel ning tundub, et suuri yllatusi sellega ei peaks tulema.

Teine teema on seotud meie lòunanaabritega. Làti rahvusvàhemuste kysimustes on rumeenlasest sotsialist Adrian Severin pannud kokku vàga kriitilise ning selgelt Venemaa soovide poole kaldu raporti. Pyyame koostòòs kolleegidega teha kòik, et selle sisu saaks vàhegi vastavusse tegeliku pildiga.

Aga tòsiasi, et San Marino pole eestlastele vòòras paik, rààgib seik, et eile òhtul siinses ainukeses lahti olnud restoranis teadis horvaadist ettekandja tàpselt òelda kuidas eestlased oma riiki ise nimetavad - Eesti.

Kommentaarid

val ütles …
Läti ajaleht Chas pühendas oma 20.11 numbris sellele sündmusele kommentaari. Euroopa Nõukogu ühe alamkomisjoni juht Boris Cilevitch märkis, et see resolutsioon oli väga tähtis ja vastuvõetud resolutsioonis võrreldes projektiga erilisi muudatusi ei olnud. Selle valgusel tuleb Läti valitsusel hakata tõsiselt tegelema rahvusvähemuste õiguste suurendamisega. On see nii?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA