Mõned muljed Moskvast

Kaks päeva vaikust siin blogis ei tähenda paraku midagi muud, kui et seekordne Moskva sõit võttis oma intensiivsusega vähimagi aja pisikeseks veebitäienduseks. Aga parandame selle vea kohe ära.

Minu seekordne Moskvas käik (viimasel kuul oli see juba kolmas ja reedel olen taaskord Moskva kaudu Tshetsheeniasse teel) oli seotud siingi blogis juba kirjeldet energiajulgeoleku raportiga ning selle ettevalmistamisega. Kohtusin nii Venemaa energeetika aseministri Andrei Dementjeviga kui Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Konstantin Kossatshjoviga. Ka sai käidud Gazpromi peakorteris rahvusvahelisel foorumil "Venemaa Gaas 2006". Lisaks veel kokkusaamine Venemaa ühe tuntuima energeetikaspetsialisti Vladimir Miloviga.

See, et energiatemaatika on Venemaa räägitumaid teemasid, pole mingi üllatus. Eksperdid püüavad olla kõik, sest Venemaa president on ju aasta tagasi välja kuulutanud riigi pürgimise energia supervõimuks. Mida see sisuliselt tähendab, teavad vähesed.

Aga olgu. Vaid kaks vihjet paarile arengule, mis võivad lähikuudel mõjutada nii Venemaa sisemist seisu kui suhteid väljapoole. Esiteks on Venemaa seismas silmitsi tõsise energiadefitsiidiga. Eriti kummitav on see talve haripunktis, kui tarbimine mõistetavalt tipneb. Juba eelmisel aastal oli -30kraadiste päevade ajal Moskvas olukord, kui alajaamad töötasid 25protsendilise ülekoormusega ning kus evakueerimisohus oli üle miljoni inimese. Selle talve hakul on kartused veelgi suuremad. 16 regiooni, sealhulgas Moskva ja Peterburg, on kuulutet võimalikeks ohupiirkondadeks. Olukorda hästiteadvad inimesed väidadvad, et seekordse külmalaine tulekul on suuremad elektrikatkestused peaaegu vältimatud.

Teine kuum teema samast vallast tundub praegu olevat kasvav suhete kriis gaasitarnete küsimuses Moskva ja Minski ning Moskva ja Tbilisi vahel. Gazpromi enda inimesed ei varja, et 1. jaanuaril 2007 võib korduda nii Valgevene kui Georgia suunal sama, mis juhtus aasta tagasi Ukrainaga. Kusjuures näib, et Moskva suhtub sellisesse võimalusse külma rahuga. Kuid siin ei ole jäänud kaua oodata, eks lähemad nädalad näita, kas Venemaa annab veelkord etenduse teemal - kas kõik või mitte midagi. Huvitav kuidas käib see kokku Putini tänaste mõtetega, mida võis lugeda Postimehest?

Kommentaarid

rudolf ütles …
Tšubais on selge sõnaga öelnud, et -20 sel talvel Moskvas tähendab, et
tööstuselt võetakse elekter tagant ära. Mis puudutab gaasidefitsiiti,
siis on Vene ainus võimalus siin Turkmeenia ja co. Ilma selleta on vened sunnitud varsti siseriiklikku tarbimist piirama, mis omakorda tähendab väikseid probleeme sotsiaalsfääris. Kuuldavasti ongi juba tegemisel uus nats.programm energia säästmiseks.
(kommenteerimine on üsna vaevaline, kuna sisselogimisel tekib probleem - kas võiksid lasta ka ilma logimata kommenteerida?).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?