Poola veto ja Euroopa abitus

Poola otsus eilsel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel asetada veto uute partnerlusläbirääkimiste alustamisele Venemaa ja Euroopa Liidu vahel on kindlasti taktikaliselt uudne samm. Nii jäika positsiooni Venemaa suunal pole ühenduse ükski liikmesmaa veel kasutanud. Paraku pole väga kindel, et poolakate sarnane liitlasteta käik suurt edu võiks tuua. Küll aga suurendab see sisevastuolusid Euroopa Liidus endas.

Kõik on ju mõistetav - Poolale Venemaa poolt tehtavad kaubandustakistused ning energiajulgeoleku teemad on väga tundlikud küsimused, mis peaksid leidma Euroopa Liidus laiemat solidaarsust.

Ometi on Poola oma muredes justkui üksi. Isegi Balti riikidelt, sealhulgas Eestilt, ei kosta mõistmist. Kurb, kuid Poola siseprobleemid on nüüdki segamas tegelikult Euroopa Liidule väga põhimõtteliste valikute tegemist. Venemaa agressiivset käitumist on Brüssel viimastel aastatel suurema osavõtmatusega lihtsalt pealt vaadanud.

Kõige selle juures peaks meid aga tegema jätkuvalt ettevaatlikuks see, millele järjekordselt viitas eilne The Wall Street Journal Europe: Lääne-Euroopa diplomaatide meelest olla Balti riigid Venemaa suhtes lihtsalt paranoilised. Ehk teiste sõnadega: ärge võtke neid tõsiselt kui nad Venemaast räägivad. Siit tõuseb loomulik küsimus: mida teeb meie valitsus selle kuvandi muutmiseks?

Kommentaarid

Ain Kendra ütles …
Kui Balti riigid on paranoilised, mis sõnum siis Poola kohta praegu käib?
Ja kui kõik Venemaa piirinaabrid (sh nt Ukraina ja Gruusia) samasuguseks saavad, kas ei teki lõpuks Wall Streetil ka tunnet et Venemaaga miskit mööda on?
Priit ütles …
Prantsusmaa ja Leedu toetavad nüüd Poola nõudmisi. Eesti võiks ka vahelduseks natuke jõulisemalt käituda ja mitte alati "sappa haakija" rollis olla. Mõistan, et Venemaaga tuleb ettevaatlikult suhelda, kuid praegu arvan, et oleks õige aeg Balti riikidel ja üldse Ida-Euroopal toetada Poola nõudmisi Venemaa suhtes.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?