Saksa utoopia näeb Euroopa Liidus Mongooliat ja Venemaad

Rooma lepete 50. aastapäeva aegu on mõistagi palju kirjutatud Euroopa Liidu minevikust ja tänapäevast. Financial Timesi Saksamaa väljaanne proovis aga kätt ennustamisega ning avaldas visiooni Euroopa Liidust 50 aasta pärast. Selle utoopia (nii kutsuks mina seda) järgi oleks aastal 2057 Euroopa Liidus 51 liikmesmaad, nende hulgas Mongoolia, Kasahstan ja Venemaa. Kandidaatideks aga tõusnud Saudi Araabia, Iraan, Iraak ja Iisrael/Palestiina...

Ajakirjanik Wolfgang Proissli kirjutatud lugu räägib sellest, mis juhtub enne seda, kui 50 aasta pärast kohtuvad Euroopa Liidu liikmesmaad Moskvas. Selleks hetkeks on liidu suunanäitajateks ja peamõjutajateks kujunenud Venemaa ja Türgi.

Proissli arvates saab Euroopa Liidu tuleviku jaoks murranguliseks 2022. aasta, mil Ameerika Ühendriigid on lõpuks sunnitud lahkuma Iraagist. Samal aastal astub USA välja ka NATOst. Areenile astub selleks hetkeks juba 78aastane Saksamaa ekskantsler Gerhard Schröder, kelle vahendustegevus Iraagis toob pildile Venemaa. Viimane saab Iraagi rahustamise eest vastutasuks lubaduse saada Euroopa Liidu liikmeks. See juhtub 2032. aastal. Poola mure, et Venemaa ei täida Kopenhaageni kriteeriume, on Schröderile kui vesi hane selga.

Sellest utoopilisest, kuid siiski põnevat ja provokatiivset mõtteainet pakkuvast artiklist leiab teisigi "pärle". Nagu näiteks see, et Prantsusmaa presidendivalimised 2007 võidab sotsialist Segolene Royal ning prantslased hääletavad teist korda Euroopa Liidu põhiseadusleppe maha. Või et see, et briti tabloid Sun läheb Gazprom-Media omandusse. Või see, et alates 2017 kogunevad liikmesmaade valitsusjuhid üle nädala Brüsselis. Ja nii edasi.

Päris põnev oleks mõelda ehk visioneerida, mis saab meist 50 aasta pärast nendes suurtes geopoliitilistes mängudes, mis meid nii või teisiti ees ootavad.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA