Millal saab Eesti esimese miljardäri?

Majandusajakirja Forbes järjekordne miljardäride edetabel on omamoodi mõõdik maailma majanduse ja heaolu arengust ning jaotumisest.

Kunagi varem pole see nimekiri olnud nii pikk - 946 meest ja naist, 178 rohkem kui eelmisel aastal. Kaks kolmandikku suutsid aastaga kasvatada oma rikkust, mille kogumaht on nüüdseks 3,5 triljonit dollarit. Suurimaks varanduse tootjaks on olnud üleilmse kinnisvaraturu järsk tõus ning mõistagi kõikvõimalike maavarade kõrge hinnatase.

Tõsi, tegemist on dollari miljardäridega. Kui võtta euro aluseks, siis on see nimekiri pisut lühem, kuid see ei oma lõppeks erilist tähendust. Hoopis huvitavam on jälgida, kuidas tipprikkus maailmas jaotub. Kuigi vaieldamatu liidrikoht kuulub Ühendriikidele, on ka teised hakandu kõvasti järgi võtma. Oma esimese miljardäri said sellel aastal Rumeenia, Serbia, Omaan ja Küpros.

Loo juurde toodud kaart näitab Euroopa, Lähis-Ida ja Aasia "rikkusetorne". Hallid tsoonid näitavad miljardäride puudumist. Nagu näha, oleme koos Soome ja Balti lõunanaabritega Euroopa hall ala, kus siinsed kodanikud pole jõudnud veel oma rikkust üheksakohaliseks numbriks kasvatada.

Euroopa liidrid on aga Saksamaa ja Venemaa, kellel vastavalt 55 ja 53 miljardäri. Venemaa ületab aga mahult Saksamaad 37 miljardi dollariga (vastavalt 282 ja 245). Huvitav areng on toimunud ka Aasias, kus Jaapan on oma 20aastase juhtrolli andnud käest Indiale (vastavalt 24 ja 36 miljardäri).

Eestis on teatavasti küll olemas omad kroonimiljardärid, kuid Forbesi edetabelisse pääsemine on kõigile veel kauge unistus. Ma ei tea, kas keegi seda üldse mingiks eesmärgiks või unistuseks seab, kuid püüelda sinna poole pole patt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mida selline edetabel õigupoolest näitab? See näitab ju rikkuse akumuleerumist väikse arvu indiviidide kätte. Kas see peaks siis olema eesmärk? Eesmärk võiks ikkagi olla heaolu veidi ühtlasem jagunemine, mitte nii et väike tipp on pilvedes ja suur hulk pööblit on mudas ja vaesuses.
Indrek ütles …
eelmise kõnelejaga nõus: pigem võiks olla eesmärk see et selliseid tüüpe Eestis ei tekikski kunagi.
Anonüümne ütles …
Annaks jumal, et Eestisse sellist ebaõiglust iial ei tuleks.Niigi praegu on vereimejad platsis.
Ainar Kertsmik ütles …
Kas teate, et iga 3,5 sekundi tagant sureb maailmas keegi nälga.
Arvan, et elame muinasjutu-maailmas, kogu oma isekuse ja miljarditega.Paistate muidu tark mees olema. Palun tehke silmad lahti !!!
www.globaalne.blogspot.com
KT ütles …
ega's rikka rikkus pole probleem, vaeste vaesus on see, millega tuleb tegeleda ... tippude mahatõmbamine pole kunagi kellegi heaolu suurendanud ... peale lühiajalise kaheldava väärtusega rahulolu.

kui Eestisse tekiks oma miljardär ... kas see oleks halb? või probleem? peale madalavõitu sotsiaalse viha?
Marko Mihkelson ütles …
Head blogijad: muidugi on vaks vahet, mil moel on rikkus saadud ning kes on see või teine persoon selle taga. Vene miljardär erineb ikka küll pisut nendest, kes ehk oma ettevõtte (nagu IKEA omanik) on pikalt üles ehitanud. Eks pigem seda viimast ma silmas pidasingi. Õnne ei saa olla ainult rahas iseenesest, vaid ikka selles, mis seda kõike ümbritseb. Ratsa rikkaks saadakse unenägudes või Ühendriikide loteriimängudes. Samas tahtsin selle looga näidata, et tegemist pole üksnes Ameerika unistusega. Igatahes huvitav teadmine. Vähemalt mulle:) Aga tänud huvitavate arvamuste eest!
Anonüümne ütles …
Ahnus on nii totaalseks muutunud omadus. Mida kõike välja ei mõelda, et seda õigustada. Kuidas teisiti saab nimetada olukorda, kus inimene omab losse, kortereid, maid ja need seisavad tühjadena. Kas tõesti suudaks üks inimene ehitada nii palju? Või teha teisest rohkem tööd, nii et selle eest saab omada, omada miljoneid kordi rohkem. Nõme maailm. Nõme ahnus. Taoline asi rajaneb karjuval ebaõiglusel.
Anonüümne ütles …
Ebaõiglus karjub ikkagi sinu suu läbi, mitte iseenesest. Karavan aga liigub teatavasti koerte haukumisest hoolimata edasi. Praegu hurjutad losside olemasolu, järgmisena kutsud inimesi üles "kapitaliste-vereimejaid" kukutama? See kõik on ju juba olnud.

India on Aasia miljardäride edetabelis hõivanud juhtrolli. Millegipärast kaldun ma arvama, et vaesemad hindud ei tõtta seda rikkusetorni maha tõmbama. Kadedusega sansaarast ju ei välju. Nii et.. mõtteviisi küsimus.
Anonüümne ütles …
Kui tobe arvamus, et minu suust väljaöeldu tekitab ebaõiglust. No siis võib kurjategija jumala rahus prokurörile ütelda, et sinu mõtteviis on vale, muuda seda
Anonüümne ütles …
Kas on mingit seost Gini koefitsiendi ja miljardäride arvu vahel?
Anonüümne ütles …
Ei arva, et sinu suust väljaöeldu tekitab ebaõiglust. Kuid samuti ei kaota sinu väljaöeldu ebaõiglust. Tahtsin rõhutada seda, et ebaõiglus on alati olemas olnud, jääbki olema. Võid ju muidugi ennast pühendada võitlusele tuuleveskiga.. Ebaõiglus on, aga "karjuvaks" muutub ta ju sinu suu läbi.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?