Kreml sai valimistel kindla kaksikvõidu

Eile Venemaa 14 regioonis peetud kohalike parlamentide valimised andsid Kremlile sõna otseses mõttes kaksikvõidu. Nii Ühtne Venemaa, mis võttis võidu kõigis regioonides (toetusega 35-70 protsenti) kui Õiglane Venemaa (kes oli enamikes regioonides kindlalt teine) on mõlemad Kremli poliittehnoloogide sünnitised.

Lisaks kahele Kremli lemmikule jõudsid pildile veel Gennadi Zjuganovi kommunistid ning Vladimir Žirinovski liberaaldemokraadid. Just need neli erakonda suure tõenäosusega moodustavadki Riigiduuma uue koosseisu, mis valitakse selle aasta detsembris.

Teatavasti kehtib Venemaal uus valimisseadus, mille kohaselt valimiskünnis on 7 protsenti ning tulevase Riigiduuma moodustavad üksnes parteinimekirjade alusel valitud saadikud. Seega on enam kui kindel, et Ühtne Venemaa ja Õiglane Venemaa jagavad omavahel kaugelt üle 60 protsendi kohtadest, mis on ühtlasi ka konstitutsiooniline enamus. See aga omakorda loob kindla aluse mõistetavalt veelgi olulisematele valimistele - 2008. aasta presidendivalimistele.

Läänemeelsed poliitilised jõud nagu Paremjõudude Liit (SPS) või Jabloko olid nüüdki kahjuks vaid marginaalses rolli, kusjuures muidu vabalinnana tuntud Peterburi valimistel ei õnnestunud SPSil valimiskünnist ületada. Jabloko teatavasti tõrjuti aga üldse valimistel osalemast. Kaheldav on seegi, kas endise peaministri Mihhail Kasjanovi poliitjõud suudab detsembriks piisavat toetust leida, et 7-protsendiline künnis ületada.

Eilsed tulemused kinnitavad veelkord, et Venemaa liigub poliitilise umbtee suunas, kus pluralismil pole kohta või selle sisuks on vaid mäng (antud juhul Grõzlov versus Mironov). Viimast kinnitas ka üks Venemaa enda poliitik täna siin Strasbourgis, kui nimetet teemal mõtteid vahetasime.

Kommentaarid

KT ütles …
selle "Grõzlov vs Mironov" mängu juures on iseloomulik see, et:
- nende eesmärk on üks (sobituda võimalikult mugavalt võimuvertikaali);
- mõlemad kasutavad ühte ja sama ressurssi valimisvõitluses (riiklik meedia) ning
- mõlemad on määratud võitma.

mis selle "võitluse" huvitavaks teeb (peale mängu ilu enda) on küsius, et kuivõrd nad ise või nende järgijad usuvad toimuvat? pean silmas, et kas nad annavad aru, et tegu on nö simulaakrumiga?
Marko Mihkelson ütles …
Ma arvan, et kohati võivad nad lausa ise uskuda vastandumist. Kuid eks Kreml (Surkov) toob nad maapeale tagasi.

Peaasi on täita poliitruum tingliku poliitilise pluralismiga, ellimineerides seejuures rezhiimivastaste esiletõusu.

Parlamenti lastakse üksnes need, keda Kreml suudab kontrollida või kes on neile selle poliitetenduses kasulik.
Eve Levotsskaja ütles …
Venemaa teemal ka teistele asjast huvitatule - asja ilmunudd Washington Quarterly on oma kevad edition'i pyhendanud Venemaale.http://www.twq.com/
Marko Mihkelson ütles …
Tänud Evele väga hea viite eest!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?