Kes võiks saada välisministriks?

Tänased uudised koalitsioonikõnelustelt või täpsemini Reformierakonna juhatuse koosolekult on pisut segadust tekitavad. Oravate liider Andrus Ansip teatas kategooriliselt: meile jäävad välis- ja justiitsministri kohad. Ja seda enne, kui koalitsioonikõneluste partneritel veel aimugi oleks, millisest kohtade jaotumisest me räägime.

Sellisest avaldusest jääb küll mulje, et Reformierakond on moodustamas valitsust justkui üksinda. Jõuga teisi fakti ette seades ei saa ehitada usalduslikku ja hästi toimivat paremjõudude koalitsiooni. Ka napib seesuguses käitumises euroopalikkust.

Ühes normaalses Euroopa riigis (aga vähemalt sinna poole tahame pürgida ka oravate unistustes) saab loodava koalitsiooni suuruselt teine erakond võimaluse oma liidrile valida üks võtmeministeeriumitest. Isamaa ja Res Publica Liit Mart Laari näol on sellist soovi väljendanud justnimelt välisministri ametikoha suhtes.

Loodetavasti oli see siiski taktikaline käik, kuigi tormakalt tehtud. Kõnelused pole lõppenud enne kui nad on lõppenud. Seega kannatust.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kahju, et nüüd nii läks.
Sai just Teie poolt hääletatud lootusega, et saab uue välisminsitri.
Marko Mihkelson ütles …
Hea Waasa, veel ei ole õhtu. Ka Atonen on Ansipi sõnu hakanud tagasi võtma, kui Postimeest uskuda.
Anonüümne ütles …
Aga IRL poolt on väl.min. kohale soovitud isik M.Laar ja mitte Teie?
Anonüümne ütles …
See Ansipi seisukohavõtt oli kummaline, jah. Kuid ka mina usun, et välisministri portfell ei ole Laarile veel kadunud. (Ja tõesti, kuidas saakski veel olla? Läbirääkimised ju alles käivad.) Küllap tahtis Ansip luua pinnast sellele, et välisministri koha eest IRLilt mingis muus küsimuses järeleandmist välja kaubelda. Võib-olla näiteks sülearvutite jagamise osas? Peab ütlema, et sellest loobumine teeks ka minule rõõmu..
Unknown ütles …
Noh see sülearvutite temaatika kuulub minu mõtetes samasse kategooriasse nagu Edgari 25k kuus kätte.

Kui IRL seda välisministri kohta ikka ei saa, siis mina ei näe küll mõtet miks peaks IRL koalitsiooni minema, et kulutada end sotsiaalministri, kaitseministri ja siseministri portfellidega? Riigimehelikkuse argument ei veena ka, sest see haiseks ikka rohkem puhta lolluse järgi.
Anonüümne ütles …
Nii ta on. Ennast kottida lasta ei tohi.
Anonüümne ütles …
Tüüpiline kaubanduslik läbirääkimine. Lajatame kogu jõuga, seejärel küsime mõistliku hinna, mis peale eelnenud raksakat tundub meeletu "järeleandmise" ja "allahindlusena". Reformarite poliitmanipulatsiooni normaalne osa. Ei imesta.
Küll see valitsus kokku pannakse. Ainult et jätkuks teistel osapooltel kainust, kannatlikku meelt ja tarkust reformi üleminekuaja kauboikapitalistlikud võtted üle elada.
Priit ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Priit ütles …
Läbi reaalpoliitilise spektri vaadates on Reform jõupositsioonil ja nüüdseks parima kauplemispositsiooni tõttu hakkanud ka nõudma... Nagu Lääne-Euroopas juba tavaks, siis aatelised väärtused ei maksa enam midagi.
Muuseas peale valimisi öösel panin paika enda koalitsiooni ja jagasin ka portfellid. Ennustasin, et IRL saab lisaks välisministri kohale ka kaitse- või majandusministri koha, aga praegust seisu vaadates olin naiivselt optimistlik :-)
Marko Mihkelson ütles …
Kõigile: tänane päev on olnud uuele loodavale koalitsioonile paras usaldusproov. Eileõhtune ministriportfellide pakkumine oli tõesti selgelt vastuvõetamatu. Tänane uus pakkumine on pisut parem, kuid eks homne päev näita, kui palju on Reformil ikka tegelikku soovi normaalne koalitsioon kokku saada.
Unknown ütles …
Las ma pakun. Isegi kui RE nõustub välisministri kohta loovutama, siis lisatingimusega, et selle ei saa Laar. Põhiidee on lõhestada IRLi seestpoolt. Tugeva paremkonservatiivse erakonna sündi on ju vaja igatpidi takistada. Hale. Väga hale. :(
Marko Mihkelson ütles …
Janekile: Sinuga täitsa nõus. Kahjuks segab mõistuslikku poliitikategemist Eestis pidev võitlus koha pärast päikese all. Kuna erakondade toetus pole suurusjärgus püsiv, siis kahjuks kogu aeg on kaasandena kaasas ärategemise loogika. Siiski usun, et see on Eestigi puhul mööduv nähtus. Kuigi mööduda see ilmselt veel niipea ei saa.
KT ütles …
usun, et mängu eesmärgiks pole mitte niivõrd IRL lõhestamine (ausalt öeldes ei näi ta niigi just liiga ühtne), vaid pigem Laari ilmajätmine välisministri kohast.

mis kaalutlustel ... neid on mitu ja üks huvitavam kui teine:)
Unknown ütles …
Esiteks soovin edu ja kainet meelt IRL`ile. Teiseks piinab mind ja kindlasti ka palju teisi peale kõiki neid ministrikohtadega seotud sündmusi üks küsimus. Kuidas on võimalik, et nii pikkade ja põhjalike läbirääkimiste järel ning suhteliselt suurte kogemustega poliitikutel ununes ära leppida kokku protseduurides, kuidas ministrikohti jagada? Seda oleks ju võinud teha enne, kui keegi osapooltest oma ministrikohtade soovid esitleb. Kas oleks võimalik sellele vastus anda.
Marko Mihkelson ütles …
Genile: eks taoliste kõnelustega kaasne ikka ettenägematut. Emotsioonide ja jõuvõtetega usaldust ei loo. Seega küsimus: kas soovime kestvat ja teokat valitsust, või justkui omavahel jõllitavate vürstiriikide habrast kogumit. Loodan, et peale jääb esimene lähenemine.
Unknown ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Unknown ütles …
Gen ütles...

Tänud vastuse eest, kuigi oskan sellest vaid välja lugeda, et tõepoolest ununes see osapooltel ära.
Eks siin on mõtlemis- ja õppimisainet meie noorele poliitikale.
Eriti paradoksaalseks teeb olukorra see, et pea kõik osapooled rääkisid nagu ühest suust, et enne pole midagi kokku lepitud, kui pole kõiges kokku lepitud. Kuid siiski ühes väga väikeses, kuid põhimõttelises küsimuses ei osatud kokku leppida. Loodan, et vähemalt IRL oskab sellest õppust võtta.
Minu poolt oleks soovituseks edasiseid läbirääkimisi alustades esmalt kokku leppida kohtade valimise protseduurides ning alles siis edasi minna. Vastasel juhul saavadki kohad jaotatud emotsionaalsetel ning üksteisele ärategeval moel.
Puht ratsionaalselt mõeldes oleks minu esmane kandidaat välisministri kohale Marko Mihkelson. Soovitan IRL`il tõsiselt selle üle mõelda.
Edu!
Anonüümne ütles …
Kas tulevane kaitseminister?
Unknown ütles …
Ka see poleks paha valik ! "Thumbs Up" minu poolt.
Maris ütles …
Tänases Terevisioonis tiimi loomise plaanidest kõneldes tõi Ansip peamiselt näiteks Soome eeskuju, kus peaministripartei ei andvat ealeski välisministriportfelli partnererakonnale.
Nii, kuidas Vanhanen ees, nõnda Ansip järel.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA