Mis juhtub homme Gruusias?

Tänased erakorralised presidendivalimised Gruusias annavad suurte eelduste kohaselt võidu senisele riigipeale Mihhail Saakašvilile. Pole välistatud, et kõik lõpeb esimese vooruga, seega täna. Tõsi, kui see juhtub, siis napi eduga.

Kuid tähtsam polegi mitte see, et võitjat on suhteliselt lihtne ennustada, vaid küsimus, millised sündmused järgnevad pärast tulemuste teatavakstegemist. Novembrirahutustest püsiv pinge ning hiljutised jutud riigipöördekatsest lubavad muidugi oletada, et teatud jõududele oleks olukorra maharahunemine vastuvõetamatu.

Paljugi sõltub sellest, milline saab olema Saakašvili toetusprotsent. Kui seal on ruumi kahtlusteks, pole välistatud reaktsioon sellele. Seepärast on ülioluline, et tänane päeva ja ka järgnevad mööduksid rangelt seaduslikkuse raamides. Gruusial pole lihtsalt enam võimalust eksida.

Lisaks presidendivalimisele tuleb inimestel vastata veel kahele küsimusele: kas soovitakse jätkata NATOle lähenemist ning kas parlamendivalimised peaksid ennetähtaegselt toimuma eeloleval kevadel? NATO suhtes on vastus etteennustatav. Siin on ka opositsioon selget toetust avaldanud. Parlamendivalimised, mis kindlasti tulevad sellel aastal, lubab aga poliitilise keemistemperatuuri jätku. Kuidas iganes siis ka presidendivalimised ei lõpeks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Vene telekanalid püüavad täna levitada seisukohta, et nn "välisukse küsitluste" kohaselt on opositsioon valimised võitnud või vähemalt viigis Šakašviliga. Eesmärgiks ilmselt püüd näidata, et valimistulemused on võltsitud ja et algaksid rahutused. Gruusia uudiste järel näidatakse kohe mingist maailma sopist päris väikest kähmlust politsei ja paari inimese vahel jne.
Klaus ütles …
häda on selles, et Saakašvilit soosivate küsitluste läbiviijaks on (civil.ge andmetel) neli telekanalit -- riigitelevisioon, Rustavi 2, Mze ja Adžaaria telekanal. Rustavi ja Mze on välisministri venna (osalises või täielikus) omanduses. Ehk siis see seltskond ei ole ilmselt sõltumatu ja tulemus, mida produtseerib, on väga etteaimatav. Alternatiivse küsitluse läbiviijad on ilmselt seotud opositsiooniga ja nendegi pakutavad tulemused on "traditsioonilised" ehk kooskõlas opositsiooni poolt varem pakutud numbritega.

Nii et mina kipun arvama, et võltsivad mõlemad pooled, Saakašvili pool lihtsalt selleks, et tülikat teist valimisvooru vältida. Demokraatia sünnivalud?
KT ütles …
esmaste uksesuu-küsitluse tulemuste valguses on karta, et ei mingit teist vooru. ühest küljest on muidugi asi selles, et opositsioon ei suutnud ühineda. teisest küljest olid number viiel kampaanias ilmsed eelised.

see, et mingid rikkumised valimisprotseduuri osas tulevad, on ilmselt vältimatu - kus neid poleks - ja mingil määral ei saa ka välistada võltsimist, kuid see vast pole niivõrd oluline. oluline on, et kampaania ei olnud üles ehitatud võrdsetel tingimustel ... või vähemalt sellise ebaühtlasena seda tajutakse.
Anonüümne ütles …
"Apart from the student movement and the united opposition, the other key element in the democracy template is what is known as the "parallel vote tabulation", a counter to the election-rigging tricks beloved of disreputable regimes.

There are professional outside election monitors from bodies such as the Organisation for Security and Cooperation in Europe, but the Ukrainian poll, like its predecessors, also featured thousands of local election monitors trained and paid by western groups.

Freedom House and the Democratic party's NDI helped fund and organise the "largest civil regional election monitoring effort" in Ukraine, involving more than 1,000 trained observers. They also organised exit polls. On Sunday night those polls gave Mr Yushchenko an 11-point lead and set the agenda for much of what has followed.

The exit polls are seen as critical because they seize the initiative in the propaganda battle with the regime, invariably appearing first, receiving wide media coverage and putting the onus on the authorities to respond."

http://www.guardian.co.uk/international/story/0,,1360080,00.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA