Mida toob alanud aasta?

Seekordne uus aasta tuli minu jaoks Londonis. Pisut pilvealusena, kuid ikkagi suursuguses tulevärgis. Just praegu ennast koduteele sättides vötsin korra veel ette ära arvata alanud aasta olulisemad väljakutsed nii maailma kui Eesti enda jaoks.

Oma läinud aasta tippsündmuste edetabelist jätsin teadlikult välja ühe globaalse küsimuse, mis kindlasti on tähtis ka Eestis just alanud aastal silmas pidada - kuidas hakkab USA laenuturu madalseis ning maailma energia- ja toiduainehindade kasv survestama globaalset rahaturgu ja seeläbi ka meid. Kuidas peavad sellele survele vastu Rootsi, aga ka teised Skandinaavia pangad? See on peaküsimus 2008. aastasse sisenedes.

Esimene kerge šokk on meil juba käes. Autokütus on Eestis kohati kallim kui mitmes Euroopa tippelatustasemega riigis, näiteks Soomes. Üleüldise elukalliduse kasvu juures on meil hädavajalik püüelda enama sisemise konkurentsi ning tootlikkuse suunas, selleks ka valitsuse poolt vastavat tuge pakkudes. Näiteks ettevötte tulumaksu tulevikkus puudutavate küsimuste lahkamisel. Vastasel juhul kaob Eesti konkurentsieelis ka globaalsel tasandil välisinvesteeringute meelitamisel.

Ehk siis majandus on selle aasta vötmesöna. Kuid kindlasti pakub 2008. aasta palju erinevaid teemasid ja sündmusi. Euroopas kindlasti on oluline Lissaboni leppe ratifitseerimine ning eriti Ida-Euroopa tulevikule ka Slovakkia edukas liitumine euroga 2009. aasta alguses. Kosovo küsimus on selle aasta ehk kriitilisem teema Euroopa julgeolekut silmas pidades.

2008. aasta on ka suurte valimiste aasta. Eeskätt muidugi presidendivalimised Ühendriikides, mis saavad tegeliku hoo juba paari päeva pärast algavatel parteide eelvalimistel. Kas vöidab Clinton vöi keegi teine, kuid kahtlemata saab se olema maailma möjutavaks sündmuseks.

Samuti pole vähetähtis, millega löpeb Venemaa valimisetendus ning millise tonaalsuse saab Moskva välispoliitika pärast seda. Optimismiks on paraku väga vähe ruumi.

Kuid löppeks ei möödu ükski aasta üllatusteta ning selles osas pole erandiks ka 2008. aasta. Peaasi, et need üllatused poleks liiga dramaatilised.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Väike täpsustus - Soomes maksis novembris kütuseliiter 1,32 eurot, Eestis praegu koos aktsiisist tuleneva hinnalisaga 1,01.

Aga odavam kui Eestis on kütus näiteks Kreekas ja Gibraltaril. Kusjuures, Gibraltaril on vist autokütus ainuke asi, mida sealt osta kannatab just selle odavuse pärast :)

Aga USA presidendivalimised on ka minu jaoks üks olulisimaid selle aasta võtmesõnasid. Ja hoidku Jumal USA ning maailma selle eest, et Hillary presidendiks saab... Kui see vasakäärmuslasest hull feminist peaks selle suurriigi etteotsa saama, siis peaks küll vaba inimene Marsile ära kolima.

Ma ise blogin ilmselt päris palju USA selleaastasest valimiskampaaniast, oled oodatud lugema :) Juba homme on Iowas esimene caucus ja 8. jaanuaril New Hampshire' primary, siis võib juba hakata järeldusi tegema, mis edasi saab.

Mina hoian pöialt endiselt Fred Thompsonile, kuigi tema šansid vähemalt gallupite järgi on suhteliselt kesised.
Anonüümne ütles …
Bensu hind Soomes ikka veel pisut kallim - 95 keskmiselt 1,4 eur/l
Diisel 1,2 eur/l
Eesti kelde tõlgituna - 95 keskmiselt 21 kr/l ja diisel keskmiselt 18,7.
Kui kuskil ongi odavam, siis mitte palju.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Bensiin on Eestis jah odavam, veel. Diisli suhtes sõltub piirkonnast ja bensujaamast.
26.12.07 diisel Turku Teboili Express tanklas - 1,119 (e. 17,51 eeki).

Huvitav aga see, et bensiini hind leidis kõige suurema tähelepanu toodud 2008 prognoosidest! ;)

Muide, järjest rohkem on näha bensiinijaamades (Eestis siis) väikseid (5-20 l) bensiini anumaid ja sugugi mitte seetõttu, et bensupaak nii väike ja teekond ees nii pikk, vaid taolist nähtust kogeb hommikuti ja õhtuti, kui viiakse töömasin parklasse ja suundutakse koju...

Me oleme hakanud liikuma nõukogude aega vaikselt, muuseas.
Anonüümne ütles …
USA valimistest, Stenile: Thompsoni häda on, et ta nii keskpärane on. Ka raha on tal vist otsas. Kaks perioodi vabariiklaste valitsust pole USA-le kasuks tulnud, isegi NYT (mis varem ühtses kooris kiidulaulu laulis), kritiseeris teravalt praegust valitsust(vt. http://www.nytimes.com/2007/12/31/opinion/31mon1.html?_r=2&oref=slogin&ref=opinion&pagewanted=print&oref=slogin ). Ameeriklased peavad ikka üsna jobud olema, kui jälle vabariiklasi valivad! Kes aga Clintonit vasakäärmuslaseks nimetab, peab ise skaalalt paremale väljas olema :-) Clintoni eriarvamused praeguse valitsusega olulistes küsimustes polegi nii suured. Seepärast on teda ka nimetatud "Bush Light"

Tõnu
Anonüümne ütles …
hea Marko,

aitäh Sulle eelmise aasta Riigikogu blogihetkede eest. head uut 2008!

Sinu lugeja Kaug-Idast,

Leelo Maarja

p.s. ja midagi meenutuseks:

During his 1956 presidential campaign, a woman called out to Mr. Stevenson, "Senator, you have the vote of every thinking person!"

Stevenson called back, "That's not enough, madam, we need a majority!"

Adlai Stevenson, American statesman
(Democratic candidate for US president '52 & '56, Ambassador to the UN)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA