Nord Stream hilineb ning kallineb

Kui Nord Streami gaasijuhe üldse kunagi ehitatakse, siis hilinemise ja algsest suuremate kuludega. Tõsi, selles tõdemuses pole midagi üllatavat. Nord Streami senised lubadused ja hinnangud on olnud liialt optimistlikud. Seejuures pole eriti arvestatud ei kaldariikide võimalike murede ega Läänemere, sealhulgas Soome lahe ülisensitiivse keskkonnapildiga.

Viimane lisandus Nord Streami murelaekasse on Soome keskkonnaministeeriumi läinud reedel avaldatud kriitilised kommentaarid gaasijuhtme pakutava teekonna ning merepõhja töötlemise iseloomu ja mõjude kohta.

Olgugi, et Soome valitsus on suhtunud tervikuna positiivselt gaasijuhtme rajamisse, näitab keskkonnaministeeriumi mure siiski tõsiste probleemide olemasolu. Esiteks pole Soome rahul, et Nord Stream ei soovi mõelda alternatiivsele teele Suursaarest möödumisel. Kompanii pakub gaasijuhtmele põhjapoolset, seega Soomele lähemat kulgemist. Helsinki tahab aga alternatiivse, saarest lõunapoolse tee tõsist uurimist.

Teine ja ehk veelgi tõsisem mure on merepõhjas kavandatavate tööde mõju Soome rannikuäärsetele Natura 2000 aladele. Nord Stream teatab, et tööd on seotud kivirusu ümberladestamisega. See aga põhjustab ohtlike setete tõstmist hoovusringi, mis Soome lahes tähendab eeskätt ohtu Soome lõunarannikule.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Lisan veel ühe teemakohase viite tänasest Nezavisimaja Gazetast: http://www.ng.ru/economics/2008-01-22/5_gazoprovod.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA