Našid kaovad, našism jääb

Esimesed päevad pärast detsembrikuiseid parlamendivalimisi reetsid tõsiasja, et Kreml võtab liikumise Naši hästi lühikese rihma otsa. Peamise eesmärgi - "oranži viiruse" tõrjumisega said našid edukalt hakkama. Presidendivalimiste kontekstis pole aga Našid enam üldse nähtavad.

Kremli otsust Našide liikumine reorganiseerida mõjutasid korraga ilmselt mitu asjaolu. Esiteks kindlasti eesmärgi täitmine. Teiseks võis mõju avaldada nii liidrite lahkumine kui liikumise liiga suured kulutused. Valimised tulevad ju alles nelja aasta pärast. Kolmandaks võis Kremlile teha kohatist peavalu Našide liiga hea ja jõuline organiseeritus, mis võiks teatud olukorras muutuda ka ohuks eliidile endale.

Kuid Našide tegevuse kärpimise taga võib arvata ka imagoloogilist probleemi. Läänemaailmas laialit levinud Našide võrdlemine hitlerjugendiga pole kindlasti mitte kõige parem pagas uue presidendi ametisseastumisel. Kasvõi silmapetteks.

Oma mõju avaldas ilmselt ka Našide ülereageeriv tegevus mitme Moskvas asuva välisesinduse, sealhulgas muidugi ka Eesti saatkonna ja suursaadiku vastu. Lisaks siis veel need mäluvalve jamad ning Schengeni tsooni laienemisest tulenevad üleeuroopalised viisakeelud.

Muide, siin blogiloo juures olev pilt on tänasest Našide üritusest Moskvas, kus 300 noort imiteerisid pronkssõdurit. Eks see kindlasti näita, et ka meie poolt oleks illusoorne arvata, et taolised aktsioonid kaoksid päevapealt ja jälgi jätmata.

Samas olen ma jätkuvalt arvamusel, et Našide liikumine oli väga selgeks tõendiks uuel segaidentiteedil põhineva ideoloogia - našismi kujunemisest Venemaal. Našismist kirjutasin möödunud aasta augustis ning jään oma toonaste mõtete juurde ka täna.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
SA lõi ju Hitler nagu mättasse: justnimelt nagu, sest tegelikult löödi maha need SA juhid, kes alluda ei soovinud...muu seltskond võeti natside poolt üle. Ja rahvas vaatas - tubli Hitler, lõi korra majja.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA