Kardan, ei karda ... Venemaad

Nagu karikakramäng. Soome kaitseminister Jyri Häkämies (pildil) võttis julguse rindu ning ütles välja, mida paljud soomlased juba ammu tunnetavad - suurim väljakutse riigi julgeolekule on Venemaa. Pole imestada, et Eesti kontekstis suhteliselt süütu arvamusavaldus tekitas põhjanaabrite juures paraja segaduse. Eks ajalugu on teinekord inertne jõud, mis aitab illusioonidel püsida kauem, kui eeldada võiks.

Loodetavasti ei jää Soome poliitiku arvamus lihtsalt mahatampimiseks. Julgemat, sealhulgas NATO suunalisemat debatti on oodatud põhjanaabrite juures viimastest presidendi- ja parlamendivalimistest saadik. Eks enam kui kümneaastane Euroopa Liidus olemine on Soome traditsioonilisi Venemaa hoiakuid niigi kohendanud. Teisiti on ju raske eeldada Euroopa Liidu ühispositsioonide võimalikkust.

Et Venemaa teema on väga kuum siin Läänemere ümbruses, veenab ka tänane Venemaa kasvavast ohust rääkiv analüüs Rootsi päevalehes Svenska Dagbladet. Selle autorid, seitse Rootsi kaitseuuringute agentuuri (FOI) teadurit rõhutavad, et jõuliselt ümberrelvastuv ning demokraatlikest põhiväärtustest kaugenev Venemaa on jätkuvalt võimaliku ohu allikaks.

Kuigi sõjalise invasiooni ohtu peetakse madalaks, näitavad artikli autorite arvates Gruusia ja Eesti vastased ründed soovi kasvatada poliitilist mõju oma naabrite üle. Peamise rohuna pakutakse ELi ja NATO ühispositsiooni suhetes Venemaaga, mille toimenäiteks tuuakse kevadisi sündmusi Eestis.

Väga kohane lugu inimestelt, kes tunnevad Venemaad väga hästi. Muide, FOI ilmutas hiljuti ühe põneva uurimuse, mis lahkab Venemaa välispoliitikat naabrite suunal. Väga soovitav lugemine!

Mis aga puutub karikakramängu - kardan, ei karda, siis ka Eesti andis täna põhjust sellel teemal rääkimiseks. Täpsemini meie välisministeeriumi kantsler Matti Maasikas, kes eile Moskvas arvas, et eestlased kardavad Venemaad sama palju kui tulnukaid. Igatahes leidsid mõned Vene infokanalid selle mõttekäigu tähtsana ära trükkida/levitada.

Kommentaarid

BBH ütles …
Siinkohal selline huvitav küsimus, et kui mitu lääne (ja miks mitte ka ida) riiki EI karda ühel või teisel põhjusel Venemaad?

Olles viimased kaks ja pool aastat USA-s elanud võin öelda, et ameeriklased kardavad kahte asja kui tuld: (a) moslemeid ja (b) venelasi (ehk teisisõnu Venemaad).
Kui juba ameeriklased (teadmiseks: New York on Moskvast 7500 km eemal) kardavad Venemaad, siis meil, kui Eesti Vabariigi kodanikel, on hirm naabri Venemaa vastu vägagi õigustatud.
Marx ütles …
miks te moslemeid kardate?!
Unknown ütles …
ee, kus on seal lingil tulnukatest juttu?
Marko Mihkelson ütles …
Borisile: tulnukate viite leiad siit, Matti intervjuust Ehho Moskvõle: http://www.echo.msk.ru/programs/razvorot_morning/54657/

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA