Vene parlamenti pääseb vaid üks partei?

Kui uskuda viimaseid avaliku arvamuse küsitluse tulemusi (läbi viidud VTSIOMi poolt), siis 2. detsembril valitavasse Venemaa Riigiduumasse võiks teatud asjaolude kokkulangemisel pääseda vaid üks erakond - Ühtne Venemaa.

Praegusel hetkel annaks Ühtse Venemaa poolt hääle 47 protsenti kõigist küsitletutest, kommunistliku partei poolt 7 (ehk siis täpselt valimiskünnis), Õiglane Venemaa saaks 6 ja Liberaaldemokraatlik partei 5 protsenti.

Tegelikult pole asi ikkagi nii nukker. Kui arvestada neid, kes valima tulevad (49 protsenti), siis seal on just need neli nimetet erakonda kõik ületamas 7 protsendilise valimiskünnise (toetusega vastavalt 44, 16, 14 ja 8 %). Ei Jabloko ega Paremjõudude Liit (SPS) ei küünita ennast ligilähedalegi künnisele.

Teise avaliku arvamuse keskuse - Levada Keskuse, andmetel oleksid nelja liiderpartei reitingud sellised. Septembris toetas Ühtset Venemaad 55, kommuniste 18, Žirinovski parteid 11 ja Õiglast Venemaad 7 protsenti küsitletutest.

Mis puutub liidrit, siis paljuski saab selgemaks Ühtse Venemaa kongressil tuleval nädalal (1.-2.10.). Tänaseks on selge, et president Putin on juba andnud oma heakskiidu enese sidumiseks erakonna reklaamikampaaniaga.

Pole välistatud, et Putin võib ennast parteiga ka tihedamalt siduda. Mõned analüütikud on arvamusel, et Putin võib oma võimu säilitada pärast tuleva aasta märtsi just Ühtse Venemaa peasekretärina (võrrelduna kunagise NLKP peasekretäri staatusega).

Üks näib olevat aga juba selge. Nii nagu siinsegi blogi autor on varem arvanud, ei selgu Putini tegelik järglane mitte enne parlamendivalimisi. Ühtse Venemaa üks liidreid Boriss Grõzlov teatas äsja, et nemad teevad oma presidendikandidaadi (ehk siis "Putini kandidaadi") teatavaks alles pärast Riigiduuma valimisi.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Siin on siiski veel üks variant.

Kui Kremli parteid saavad konstitutsiooni muutmiseks vajaliku enamuse, siis... järjest segasemaks muutub see pilt sealpool Peipsit. Sõltumata sellest, millal ja mis punktides konstitutsiooni muuta kavatsetakse.
KT ütles …
ühe-partei varianti Kreml ei tekita ... seda nii imagoloogilistel kui pragmaatilistel kaalutlustel - lisaks ei haakuks see VF põhiseaduse vaiuga ... ehkki viimane ei ole nüüd küll tõsine argumet;)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?