Välisministri alusetu kartus

Välisminister Urmas Paet on põhjendanud Nord Streamile meie majandusvööndi merepõhja uurimisloa andmise soovi eeskätt sellega, et vastasel korral kaotaks Eesti oma partnerite seas usaldusväärsust.

Mulle tundub, et see on siiski pisut õõnes seletus. Kuidas on meil võimalik midagi kaotada, kui meie otsustada on Eesti rahvusliku julgeolekuga seotud küsimused? Ja kui kellelgi on küsimusi, miks me teeme ühe või teise otsuse, siis eeskätt välisminister koos diplomaatidega on kohustet seda lahti seletama.

Täna siin Kura säärel Nidas toimunud kohtumisel oma Leedu, Poola ja Läti kolleegidega veendusin veelkordselt nii selles, kui ühiselt me mõtleme näiteks suhetest Venemaaga kui ka selles, et Nord Streami juhtkond pole veenvalt seletanud ega kaitsnud oma projekti majanduslikke ning keskkonnariske puudutavaid küsimusi. Kõik neli riiki väljendasid oma sügavat skepsist Läänemerre rajada kavatsetava gaasijuhtme suhtes.

Tänane Eesti Päevaleht osundab oma uurimisloos, et Eesti välispoliitikas kipub nappima proaktiivsust ning eesmärgikindlust. Paraku on Nord Streami juhtum üks nendest näidetest, kus esiplaanil on ettevaatlik järeleandlikkus ning selgrootus.

Eesti ei pea kindlasti mitte lahmima ega emotsioonidesse laskuma, kuid rahvuslike huvide eest seismist ei tohiks mingil viisil alavääristada. Rahvusvaheliste suhete seis on tervikuna keeruline ning sellepärast peame olema eriti ettevaatlikud riskikeskonna suurendamise lubamisega oma lähinaabruses. Nord Stream paraku pole aga suutnud veenda, et nende projekt on riske haldav ja maandav.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA