Piirijärjekordadest ja Briti parlamendist

Riigikogu sügisistungjärgu algus kujunes väga tihedaks ning mitmeteemaliseks. Lisaks traditsioonilisele pidulikule avaistungile ja Euroopa Liidu asjade komisjoni juhatamisele kohtusin täna koos kolleegidega Euroopa transpordivoliniku Jacques Barrot ning Briti parlamendi liberaaldemokraatide delegatsiooniga.

Barrot'ga kohtumisest on meie online-meedia juba jõudnud ka kirjutada. Tõepoolest pea tunnise jutuajamise üheks olulisemaks teemaks oli piirijärjekordade probleem Euroopa Liidu ja Venemaa piiril. Barrot lubas selle küsimusega tõsiselt tegeleda, sealhulgas ka novembrikuisel kohtumisel Venemaa transpordiminister Levitiniga.

Praeguses olukorras, kus piiriületustõkete käes vaevlevad nii Eesti, Soome kui Läti ning kus Venemaa pole altis kahepoolselt probleeme lahendama, on Euroopa Komisjon ehk ainus, kes suudaks Venemaad veidigi survestada.

Kuigi Barrot juures on töörühm vastavaid samme juba astunud, pole olukord viimastel nädalatel muutunud. Minu arvates peaks Euroopa Liit siinkohal jõulisemalt seda teemat käsitlema. Pole välistatud, et mõjutusmehhanismina tuleks osundada ka Venemaa soovile saada WTO liikmeks.

Kohe pärast Barrot lahkumist Kadriorgu leidis aset väliskomisjoni liikmete kohtumine Briti parlamendi liberaaldemokaatide esindajatega eesotsas Malcolm Bruce'i ja Lembit Öpikuga. Rääkisime, nagu viimasel ajal sageli juhtub, Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest. Külalisi huvitas muidugi aprillisündmuste teema, kuid samas nad mõistsid, et see oli vaid üheks episoodiks suuremast pildist - Moskva ja Lääne suhete jahenemisest.

Mis aga oli ehk huvitavamgi, siis vähemalt liberaaldemokraatide arvates peaks Euroopa reformilepe leidma Briti parlamendis piisava toetuse, et see ratifitseerida ilma referendumita. Kui läheks teisiti, millist võimalust külalised tõsiseks ei pidanud, siis kukuks see kolinal läbi.

Osundamata veel teistelegi päevateemadele (näiteks IRL fraktsiooni otsusele gaasijuhtme uuringuloa osas) või kohtumistele tahaks siinkohal julgustada meie meediat: Riigikogu ei ole allakäiguteel:)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA