Venemaa presidendivalimiste avalöök

Venemaa peaministri Mihhail Fradkovi tagasiastumine on esimene tõsine märk aktiivse eelmängu algusest seoses lähenevate presidendivalimistega. Alates tänasest on iga edutamine, kaasa arvatud uue peaministri nimetamine juba suurema märgilise tähendusega. Kuigi ka siin ei maksa veel teha enneaegseid järeldusi.

Kui Sergei Ivanov nimetatakse valitsusjuhiks, siis võib see tõepoolest tähendada tema võimaluste suurenemist saada Putini ametlikuks mantlipärijaks. Umbes sama stsenaariumi kohaselt, kui Putini enda tõus 1999. aastal peaministrist presidendikandidaadiks.

Putin ise osundas täna valitsuse tagasiastumise ja lähenevate valimiste seosele. Samas kinnitab taoline samm veelkord tõsiasja, et Venemaal ei juhinduta poliitilise vastutuse määratlemisel mitte niivõrd rahva tegelikust valikust või toetusest kuivõrd bürokraatlikust tahtest ja manipulatsioonist. Sellega kaasneb otsuste läbipaistmatus ning ootamatus.

On raskesti usutav, et veel enne parlamendivalimisi 2. detsembril saab ametlikult teatavaks Kremli presidendikandidaat. Uus peaminister, juhul kui temast saab kandidaat, peab ennast veel tõestama ning samas ka Riigiduuma uus koosseis kindla enamuse saama. Igatahes on avalöök antud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kuidas see Venemaa Valitsuse peaministri valimine käib? Kas sel pole mingit sisulist seost parlamendi valmiste tulemusega?

Kui eeldada, et Ivanovist hakatakse presidenti tegema, siis peab olema ju kindlus, et ta jääb peaministriks ka peale parlamendi valimisi. Kuigi hetkeseis on vist tõesti Putinile ideaalne - parempoolsed on täiesti neutraliseeritud, kommunistid ka mängust ääremaadele tõrjutud.

Lisaks siis see ekstremismi seadus, millega on neutraliseeritud (ja vajadusel koheselt neutraliseeritakse lisa) peamised julgematest ajakirjanikest.

Kuigi samas näiteks selle Hodorkovski-protsessi kaudu võib veel mõndagi poliit-maastikul muutuda. Vist aga küll mitte ENNE presidendivalimisi.
Marko Mihkelson ütles …
Siin on ikka mäng kindla peale. Parlamendivalimised mõjutavad vaid niipalju, kuipalju toetust koguneb kokku Kremli parteidele (Ühtne Venemaa ja Õiglane Venemaa). Tõsi, arvestades, et valimiskomisjoni esimees on Putini usaldusisik Tšurov, siis võib "vajalikus tulemuses" kindel olla.
KT ütles …
Venemaa peaministrit ei valita, vaid nimetatakse presidendi poolt ja vaid kinnitatakse parlamendi poolt.

nii et siin ei ole mitte mingit seost parlamendivalimiste tulemustega. vähmalt seni mitte, ehkki on rägitud vajadusest selline seos tekitada.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?