Soome ja Rootsi mures Venemaa pärast

Viimasel ajal on nii Soome kui Rootsi kaitseministeeriumid avaldanud muret Venemaa arengusuundade üle ning sellest lähtuda võivast ohust lähinaabritele. Eriti on tähele pandud, et Venemaa võib kasutada Läänemerre rajatavat gaasijuhet ning kasvavat naftatransiiti oma sõjalise kohaloleku suurendamiseks regioonis.

Asjaolu, et kaitseküsimustes tinglikult neutraalsed riigid Rootsi ja Soome on piisava avameelsusega osundanud Venemaa ohu kasvule, peaks rääkima juba iseenda eest. Pole kahtlust, et energiatarnete turvamine on muutumas strateegiliselt oluliseks küsimuseks ning seda globaalses tähenduses. Kirjutasin eelmine aasta ka siin blogis, et NATO peab suurendama oma tähelepanu energiaturvamisele.

Siis sai kirjutatud ka ühest NATO salajasest raportist, mis rääkis võimaliku gaasikartelli loomisest Venemaa eestvõttel. Tänaseks on see juba nii avalik, et isegi president Putin ei eitanud seda oma äsjase kiirivisiidi ajal Katari (üks maailma suurimaid maagaasitootjaid muide), Saudi Araabiasse ja Jordaaniasse.

Rootsi parlamendis täna peetud välispoliitika arutelu üks teemasid oli Läänemerre rajatav gaasijuhe ning sellest lähtuvad julgeolekuriskid Rootsile. Venemaa suursaadik Stockholmis on juba jõudnud nimetada Rootsi hirme gaasijuhtmega seoses "idiootseteks". Mitte väga veenev vastuargument, kas pole.

Arvestades seda, et NATOsse mittekuuluvad Rootsi ja Soome on oma murest mõista andnud, ei tohiks Eesti ja teised Balti riigid siin kuidagi sõnaahtraks jääda. Küsimus eeldaks sisulist arutelu nii meie parlamendi välis- kui riigikaitsekomisjonis, aga ka professionaalset analüüsi meie kaitseametkonnas. Valitsus on siiani kogu selles temaatikas olnud silmanähtavalt tagasihoidlik.

Minu arvates peaks Eesti töötama juba praegu selle nimel, et Läänemerest ei kujuneks strateegilist pingetekitajat. Sellest sõltub kõige otsesemalt Eesti ja kogu Põhjala julgeolek.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kaldun arvama, et Vene tegeliku sõjalise võimekusega on Soomest ja Rootsist tuleval müral vähe pistmist. Küsimus on NATO-s. Rootsi ja Soome sõjaväelased esitasid kuuldavasti ultimaatumi, mille sisu on lühidalt selles, et kompensatsiooniks NATO-ga mitteliitumise eest tuleb suurendada kaitsekulusid. Mõlema maa parlamendid olid sellega ka nõus ja nüüd tuleb teema avalikkuse jaoks suupäraseks teha.
Erinevalt Vene sõjalisest ohust on gaasitrassi ehitamisega kaasnevad luureohud aga vägagi reaalsed. Vene signaalluure saab Läänemeres Gotlandi külje all sisuliselt uue legaalse platvormi jne. Loomulikult on see probleem ka Eesti jaoks.
Anonüümne ütles …
Marko, kas sa palun kirjutaks lähemalt Rootsi kolleegide arutelust ... see oleks vast huvitav ka laiemale ringile.

KT
Marko Mihkelson ütles …
Rudolfile: tõsi, Rootsi peamine mure on tõepoolest Gotlandi külje alla kavandatav kompressorjaam. Selle peale see suursaadik leili läkski. Samas pole siiski nõus Rudolfi arvamisega, et see teematõstatus vaid rahaküsimise põhjendamiseks. Energiatarnete turvamine pole üksi Rootsi või Soome väljamõeldud julgeolerisk, omab samatähenduslikkust ka mujal. Hormuzi või Malacca väinad on ehk suurimad sellekohaste huvide ristumiskohad. Kahjuks (otsati paratamatult) kipub ka Läänemeri energiamereks kujunema.

KT: püüan tõesti täna veelkord üle käia, mis eile Riksdagis toimus ning mida praegune Rootsi valitsus välispoliitikast arvab.
Anonüümne ütles …
Pidasin tegelikult silmas Soome ja Rootsi viimase aja väljaütlemisi teemal, et Vene on sõjaliselt kõvasti kosumas. Energiajulgoleku osas loomulikult nõus.
Moskva on väga häiritud, et NATO otsustas Riia summitil hakata tegelema energia JO. seda ilmselt ei oodatud, kui kraane keerati.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA