Vajalik abiline Lähis-Ida mõistmiseks

Lähis-Ida sündmustel järje hoidmine ning nende mõtestamine pole sugugi kerge ülesanne. Eriti, kui teema on meie jaoks piisavalt uudne ning otsati kauge. Samas olen veendunud, et kui me ei asu juba täna sihipäraselt oma teadmisi kasvatama nii poliitikute kui diplomaatide seas, siis on raske ka eeldada meie suuremat valmisolekut kaasarääkimiseks Euroopa Liidu poliitikate kujundamisel.

Samas ei saa päris öelda, et meil poleks midagi tehtud. Läinud aasta novembris Iraagi ja Kuveidi külastamise ajal oli näiteks meeldiv tõdeda, et meie diplomaatide hulgas on inimesi, kes juba praegu on väga hea keelelise ettevalmistuse kui ka Lähis-Ida tundmisega. Pean siin silmas näiteks noort diplomaati Kadri Jõgi, kes lisaks kõigele sai väga hästi hakkama Iraagi peaministri Nouri al-Maliki tõlkimisega.

Lisaks on meie välisteenistus asumas laienema Lähis-Itta, võttes eesmärgiks saatkondade loomise Egiptuses ja Iisraelis. Juba praegu on meie diplomaat Toomas Kahur tööl Afganistanis. Seoses sellega tahaks oponeerida Siim Kallasele, kes tänases Diplomaatias suhtub pisukese ettevaatlikkusega saatkonnavõrgustiku laiendamisse.

Kallase meelest peaks tugevdama kohalolekut rahvusvahelistes organisatsioonides ja Brüsselis. Viimane on kahtlemata õige, kuid siiski esmaallika informatsioon ning sündmuste vahetu mõistmine pole võimalik vahetu kohalolekuta. Seepärast tuleb maailma olulisimates riikides ja piirkondades meie saatkondi tugevdada ning kus vaja, ka uusi luua. Nagu Lähis-Idas näiteks. Vastasel juhul muutuvad meie Brüsseli diplomaadid paljalt teiste riikide kiiluvees ujujateks.

Lisaks diplomaatilise võimekuse kasvatamisele Lähis-Ida suunal on kahtlemata vajalik ka poliitikute huvi ja teadmiste suurendamine. Juba praegu on poliitikute hulgas tõusmas esile neid, kes tunnevad seda piirkonda süviti. Hea kolleeg Sven Mikser on kahtlemata Eesti poliitikute hulgas üks parimaid regiooni mõistjaid ja mõtestajaid.

Tunnistan, et püüan ka ise pidevalt juurde lugeda ning oma teadmisi selles vallas kasvatada. Selle bloginupu kirjutamiseks ajendas mind tegelikult aga soov jagada üht allikat, mis minu arvates on päris hea abiline sündmustega kursis olemiseks. Ühendriikides tegutsev MEMRI ehk siis Lähis-Ida meedia uurimise instituut võimaldab pidevalt kursis olla regiooni poliitiliste ja usuliidrite tekstide ja esinemistega. Need annavad vaate, mida ei kohta igapäevaselt harjumuspärases Lääne pressis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kadri Jõgi tõstaks hea meelega esile, sest lisaks keeleoskusele ning lugemusele on ta mitmes Araabiamaailma riigis ise kohal käinud. Ning prbleemidele lähenemine on minu arvates üsna erapooletu, ei kohku kritiseerimast nii EL kui USA-d kui vaja. Tal on väga kindel, laiahaardeline vaatenurk.

Maailma tundmisel ja asjadest arusaamisel seab suured piirangud ikkagi keel. Reeglina loetakse ingliskeelset materjali, kuid on teada, et tihtipeale on see lähenemine Läänemeelne - enda kogemus Hiina materjalide puhul. Kuid ntx ka mitmed Iraani pliitikat kajastavad raamatud, mida lugenud olen, on väga läänemeelsed ning on üsna kaheldav, et pärsiakeelsed allikad sama meelt on.

K.Jõgi kasuks tulebki araabia keele oskus, luues kindlama aluse poliitika maastikul seilamiseks, tundes kõiki kaldaid ja oaase.
Marko Mihkelson ütles …
Reinule: hea meel, et oled nõus Kadri esiletõstmisega. Ta on tõesti heaks eeskujuks, kuidas esiteks sihikindlalt tegutseda esialgu kaugena tunduva piirkonna tundmaõppimisel (nt õpingud nii Inglismaal kui Egiptuses) ning seejärel nende rakendamisel. Veelkord vaid kiitus!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA